EMA evaluează un vaccin de la Moderna împotriva Omicron

EMA evaluează un vaccin de la Moderna împotriva Omicron

Dacă va fi aprobat de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, serul va deveni al doilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE care vizează subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, marţi, că a început evaluarea unui vaccin anti-COVID-19 produs de Moderna, adaptat pentru subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, în condiţiile în care există temeri în legătură cu apariţia unui nou val de coronavirus pe continentul european, relatează AFP, citat de Agerpres.

EMA a declarat că „a iniţiat evaluarea unei cereri de autorizare a unei versiuni adaptate a Spikevax”, vizând atât tulpina iniţială a coronavirusului, cât şi subvariantele BA.4 şi BA.5.

Autoritatea de reglementare europeană nu a precizat, însă, când ar putea avea loc aprobarea dozei de rapel.

EMA a aprobat trei vaccinuri „bivalente” pe bază de ARN mesager.

Două vaccinuri, unul de la Moderna şi celălalt de la Pfizer/BioNTech, vizează tulpina iniţială a coronavirusului şi varianta BA.1 a Omicron. Un vaccin de la Pfizer/BioNTech vizează tulpina iniţială şi subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.

Omicron şi subvariantele sale au fost dominante pe tot parcursul anului 2022, luând rapid locul variantelor anterioare. În prezent, subvarianta BA.5 a Omicron este dominantă în Europa şi Statele Unite.

Autoritatea de reglementare europeană a avertizat săptămâna trecută că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat şi a cerut ţărilor să instituie programe de vaccinare cu doze de rapel înainte de sosirea iernii, când se aşteaptă o creştere a cazurilor de coronavirus.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza