Epidemia de rujeolă pornită de la Cluj a ajuns la 3.500 de cazuri

Epidemia de rujeolă pornită de la Cluj a ajuns la 3.500 de cazuri
Această epidemie de rujeolă s-a declanşat în România în februarie 2016, la zona de limită între judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă, fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia, conform Ministerului Sănătății.

Acum epidemia înregistrează 3.446 de cazuri cu 17 decese, în 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copii nevaccinaţi. "Imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situaţia în care nu vom avea acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua.

Acoperirea vaccinală în România la prima doză este de 80%, în opt ţări europene este între 90 şi 95%, în restul Europei, comparabilă cu noi. La a doua doză de vaccinare acoperirea este de doar 50%. Acesta este un semnal de alarmă pe care îl tragem şi rugăm părinţii să-şi ducă copiii să îi vaccineze", a spus Bodog, citat de News.ro.

Ministerul Sănătăţii are vaccin antirujeolic pentru patru luni, iar până acum nu au fost probleme cu aprovizionarea. "Avem stocuri pentru patru luni. Avem nevoie de o lege a vaccinării, o lege care trebuie să ne dea garanţii că nu vom mai avea copii nevaccinaţi. Avem nevoie ca toată populaţia să ne sprijine în acest sens.

Tulpina care a apărut la noi este similară cu tulpina care a apărut în Italia. Nu putem să blocăm libera circulaţie a populaţiei, dar, în acelaşi timp, trebuie subliniat că şi în Ungaria sau Austria sau în oricare altă ţară, dacă populaţia şi copiii ar fi vaccinaţi, sigur nu ar face boala", a conchis Bodog. 

Comenteaza