Epidemiolog: "În noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din octombrie"

Epidemiolog: "În noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din octombrie"

Epidemiologul Octavian Jurma a afirmat că suntem în faza descendentă a valului 4, dar, pe de altă parte, în luna noiembrie se va înregistra vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie.

Octavian Jurma afirmă că, în ritmul în care scad cazurile noi de COVID, vom ajunge încă din această săptămână sub 10.000 de cazuri zilnice și sub 5.000 la mijlocul lunii noiembrie. Cercetătorul atrage atenția, însă, că în luna noiembrie se va înregistra vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie.

„Este așadar incontestabil că ne aflăm într-o fază de scădere accelerată a numărului zilnic de cazuri. Coborârea sub pragul de 5.000 de cazuri pe zi este importantă pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România. La două săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situația în spitale va deveni suportabilă cu mai puțin de 1.500 de internări la ATI și numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi. Înseamnă că luna noiembrie va fi caracterizată de contrastul dintre scăderea rapidă a numărului de cazuri noi și dramatismul de spitale și numărul crescut de decese. Din acest punct de vedere, în luna noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie”, a scris Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Octavian Jurma a mai spus că până la începutul lunii decembrie vom coborî sub 5.000 de cazuri pe zi, echivalentul a 3 la mie, și probabil sub 2.500 de cazuri pe zi, respectiv 1,5 la mie, înainte de sărbători.

„Vestea buna este ca pana la inceputul lunii decembrie vom cobori sub 5,000 de cazuri pe zi (3 la mie) si probabil sub 2,500 de cazuri pe zi (1.5 la mie) inainte de sarbatori.

Exista insa si o probabilitate semnifciativa ca, daca anarhia sanitara se extinde si gradul de conformare cu masurile de limitare a pandemiei scade, sa ne impotmolim intr-un platou la o incidenta ridicata de peste 3,000 de cazuri pe zi.

Rata de vaccinare cu prima doza va avea un impact major asupra evolutiei din decembrie cand ar trebui sa depasim pragul de 5 milione de persoane vaccinate cu prima doza (52% din populatia rezidenta) si poate asigura coborarea sub 1 la mie”, a afirmat Octavian Jurma.

Comenteaza