Este sau nu necesară vaccinarea în masă împotriva variolei maimuţei?

Este sau nu necesară vaccinarea în masă împotriva variolei maimuţei?

Experţii în sănătate din Africa de Sud consideră că îmbolnăvirile cu variola maimuţei nu vor cunoaşte o creştere la fel de explozivă ca în cazul infecţiilor COVID-19.

Specialiștii din Africa de Sud consideră că o campanie globală de vaccinare împotriva variolei maimuţei nu este necesară, informează Reuters.

Până miercuri, Africa de Sud nu a înregistrat niciun caz confirmat sau suspect de variola maimuţei, o infecţie virală de obicei uşoară, care este endemică în regiuni din Africa de Vest şi Africa Centrală.

Însă autorităţile sanitare sud-africane sunt totuşi vigilente, după ce peste 200 de cazuri suspecte sau confirmate, majoritar în Europa, au fost detectate în cel puţin 19 ţări de la începutul lunii mai.

Varianta de variola maimuţei implicată în această epidemie are o rată de mortalitate de aproximativ 1%, deşi niciun deces nu a fost raportat până în prezent.

"În acest moment, nu este cu adevărat nevoie de campanii de vaccinare în masă", a declarat Adrian Puren, directorul executiv al Institutului Naţional Sud-African pentru Boli Transmisibile (NICD), într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a mai spus că utilizarea unor vaccinuri ar trebui prioritizată pentru alte infecţii, care sunt mai puternic patogene sau mortale.

"Ne trebuie o agendă de lucru care să stabilească vaccinurile ce ar trebui prioritizate şi felul în care abordăm această chestiune, pentru că, încă o dată, există o cantitate finită de finanţări care pot fi alocate vaccinurilor. Înţeleg presiunea... dar cred că, în acest context particular, trebuie pur şi simplu să fim precauţi", a declarat Adrian Puren.

Jacqueline Weyer, de la Centrul pentru Zoonoze Emergente şi Boli Parazitare din cadrul NICD, consideră că actuala epidemie de variola maimuţei din afara Africii ar putea fi ţinută sub control mai rapid prin intermediul testării, depistării contacţilor, monitorizării şi izolării decât prin intermediul vaccinării.

Ea a mai spus că în cele 11 cazuri de variola maimuţei care au făcut obiectul unor secvenţieri genomice, nu a fost constatată nicio modificare în raport cu cazurile virale depistate în Nigeria în anii recenţi.

"Aşadar, nu există nimic ciudat, nimic din ce nu am mai văzut deja în trecut, cu excepţia faptului că aceste infectări sunt depistate acum în alte regiuni", a adăugat experta sud-africană.

Variola maimuţei nu este la fel de transmisibilă ca virusul care cauzează COVID-19, iar autorităţile sanitare pot controla noua epidemie aplicând tehnici similare celor utilizate pentru a ţine sub control răspândirea Ebola, a mai spus Jacqueline Weyer.

Pe de altă parte, Moritz Kraemer, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a declarat în timpul unui seminar separat că este foarte dificil să se prevadă felul în care va evolua numărul de cazuri de variola maimuţei. "Este prea devreme pentru a face o modelare computerizată", a adăugat el.

Există mai multe întrebări cheie pentru care medicii trebuie să găsească mai întâi răspunsuri: "când transmit oamenii variola maimuţei?", "boala este transmisibilă înainte de apariţia simptomelor?", "câţi contacţi apropiaţi sunt testaţi ulterior pozitiv?" şi "cât de repede sunt aceştia testaţi pozitiv?", a declarat Moritz Kraemer, adăugând că aceste răspunsuri sunt necesare pentru a putea fi făcută o modelare computerizată robustă.

Comenteaza