Este stare de urgență internațională . Coronavirus a ucis 213 oameni

Este stare de urgență internațională . Coronavirus a ucis 213 oameni
| Foto: Profimedia Images

Autorităţile chineze au anunţat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213, informează CNN.

Dintre acestea, 204 au fost înregistrate în provincia Hubei, în care se află oraşul Wuhan, locul de unde a pornit epidemia. De asemenea, Comisia Naţională de Sănătate a anunţat că joi au fost identificate aproape 2.000 de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 9.692 de cazuri. Aceasta reprezintă o creştere cu 1.982 de cazuri faţă de datele de miercuri, iar numărul total al îmbolnăvirilor îl depăşeşte pe cel din timpul epidemiei de sindrom respirator acut sever (SARS) din 2003.

Anunţul vine în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. OMS defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.

Declararea stării de urgenţă duce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătăţii, la o creştere a finanţării în domeniul medical şi la alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii. De asemenea, o astfel de decizie ar putea determina statele lumii să impună restricţii asupra comerţului şi libertăţii de mişcare a populaţiei, cu toate că OMS de obicei face tot posibilul pentru a evita restricţiile impuse comerţului. Totodată, autorităţile naţionale ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi şi în alte spaţii publice pentru monitorizarea stării de sănătate a populaţiei. Recomandările impuse de OMS sunt temporare şi revizuite din trei în trei luni.

Din 2009 până în prezent starea de urgenţă a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 şi cea de Ebola din 2018.

 

Comenteaza