Există alimente minune pentru sezonul rece? Și cum ne întărim imunitatea

Există alimente minune pentru sezonul rece? Și cum ne întărim imunitatea
Medicii ne atenționează să fim mai atenți cu semnele transmise de corp în sezonul rece și, desigur, să nu uităm de o dietă echilibrată | Foto: unsplash.com

Iarna nu este doar sezonul sărbătorilor magice, a băuturilor calde și a aromei îmbietoare de clementine. Din păcate, odată cu scăderea temperaturilor, începe și lupta organismului cu virozele. Medicii ne atenționează să fim mai atenți cu semnele transmise de corp în sezonul rece și, desigur, să nu uităm de o dietă echilibrată. De ce? Am cules răspunsurile la această întrebare din mai multe surse sigure și le-am pus în acest articol.

De ce răcim mai des în perioada rece a anului?

Specialiștii de la Universitatea de Medicină din Yale au încercat să înțeleagă dacă modul în care răcim poate fi influențat de factori precum frigul și aerul rece. Se cunoaște deja că rinovirusurile se multiplică mai bine la temperaturi reci. În urma studiilor efectuate, cercetătorii au concluzionat că „prin inhalarea aerului rece din mediul ambiant, temperatura de la nivelul foselor nazale va fi mai scăzută, decât cea de la nivelul căilor aeriene pulmonare și nu va permite organismului să se apere eficient, astfel virusul se va replica și va duce la apariția simptomelor de răceală”. Din păcate, nu există un consens cu privire la modul de funcționare a sistemului nostru imunitar, astfel unii oameni sunt mai predispuși la contractarea infecției decât alții. Specialiștii de medicină holistică au însă adesea o altă părere referitor la subiectul imunității, pe care o vom discuta după ce vom explica modul de funcționare a sistemului imunitar.

Ce este sistemul imunitar?

„Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni - virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agenții patogeni, îi distruge și, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îl va întâlni.

Imunitatea poate fi înnăscută sau naturală – este imunitatea cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vieții sau poate fi dobândită, când se instalează în urma contactului cu diferite microorganisme sau post-vaccinare”, a explicat Adina Neagu, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinică pentru reginamaria.ro.

Așadar, un organism sănătos înseamnă mai întâi de toate un sistem imun puternic, drept urmare doar alegerea unui stil de viață sănătos îți poate asigura o imunitate puternică.

Cum ne ajută dieta echilibrată să avem o imunitate puternică?

Am menționat anterior că, deși nu există un consens științific referitor la cauzele care determină unele organisme să fie afectate de virusurile sezoniere mai des decât celelalte, există niște factori concreți, care pot asigura o imunitate puternică. Unul dintre factorii esențiali pentru asigurarea unei imunități puternice este dieta echilibrată.

„Cele mai importante surse nutritive implicate în imunitate sunt cele bogate în proteine, vitamine și minerale. Și prezența fibrelor și a antioxidanților contează. În principiu, tot ce nu este intens procesat, nu are cantități mari de zahăr, sare sau grăsimi este potrivit pentru menținerea sănătății organismului și, deci, a imunității normale. Este greu de indicat anumite alimente bune pentru imunitate. O alimentație echilibrată în ansamblu, în care majoritatea caloriilor vin din cereale, leguminoase, legume și fructe, este cea mai bună pentru sănătatea noastră și pentru imunitate,” a declarat Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriției, potrivit CSID.

Un stil de viață sănătos mai înseamnă și un somn odihnitor, de șapte sau opt ore, activități fizice regulate și renunțarea la adicții, în cazul în care sunteți fumători sau consumați des alcool. Nu uitați să aveți grijă de sănătatea corpului, căci „Mens sana in corpore sano”. O minte sănătoasă poate fi doar într-un corp sănătos!

(Redactor: Tatiana Untilov)

Comenteaza