Experţi în diabetul zaharat din şapte ţări europene se reunesc la Cluj

Experţi în diabetul zaharat din şapte ţări europene se reunesc la Cluj
Cu ocazia celei de-a XII-a ediţii a Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ce are loc între 5 şi 7 noiembrie, experţii români în diabet zaharat se întâlnesc la Cluj cu profesioniști din şapte ţări europene.

Pe parcursul celor trei zile de sesiuni ştiinţifice, dezbateri interesante şi ateliere practice, participanţii vor afla de la experţii veniţi din Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Danemarca şi Belgia care sunt cele mai noi informaţii referitoare la controlul optim glicemic la persoanele cu diabet zaharat şi boală cardiovasculară, managementul hipertensiunii arteriale la pacienţii cu diabet şi boală renală cronică şi optimizarea aderenţei persoanelor cu diabet zaharat la tratament.

De asemenea, vor fi prezentate aspectele psihologice ale comportamentului alimentar în diabet zaharat şi obezitate, eficienţa chirurgiei metabolice în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, precum şi tehnologiile moderne în monitorizarea şi managementul diabetului zaharat tip 1.

„Din păcate, nu avem nici un indiciu privind o schimbare a tendinţelor epidemiei de diabet din ţara noastă. Probabil că încă nu am conştientizat suficient (nici noi, nici decidenții din sănătate) dramatismul rezultatelor studiului PREDATORR şi ale studiului privind incidenţa amputaţiilor de membre inferioare la persoanele cu diabet zaharat. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, să însemne un ansamblu de strategii cu obiective concrete de creştere a calităţii îngrijirii persoanelor cu diabet. Acest lucru nu va fi posibil fără «trezirea» factorilor politici şi antrenarea societăţii civile, ceea ce înseamnă o implicare mult mai activă a fiecăruia dintre noi", a declarat  Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), organizatorul evenimentului.

Concomitent cu lucrările congresului se va desfăşura şi cea de-a IV-a ediţie a Congresului Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet (ARED), iar în ultima zi a acestuia va avea loc şi Întâlnirea Asociaţiilor Persoanelor cu Diabet din cadrul Federaţiei Asociaţiei Diabeticilor din România (FADR).

Comenteaza