Experți SUA: Vaccinul Pfizer are o eficiență de 91% în prevenirea complicațiilor severe la tinerii între 12 și 18 ani

Experți SUA: Vaccinul Pfizer are o eficiență de 91% în prevenirea complicațiilor severe la tinerii între 12 și 18 ani

Un raport al Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că două doze de vaccin anti-COVID Pfizer sunt extrem de eficiente în prevenirea afecțiunilor rare, dar adesea grave care pot apărea la adolescenți.

CDC a estimat că vaccinul este eficient în proporție de 91% în prevenirea Sindromului Inflamator Multisistemic (PIMS) – o afecțiune care apare la câteva săptămâni după infectarea cu Covid – la tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, transmite Reuters. Sindromul provoacă inflamarea organelor, inclusiv a inimii, plămânilor, rinichilor și creierului, la două până la șase săptămâni după o infecție ușoară sau asimptomatică.

Estimarea se bazează pe evaluarea a 283 de pacienți spitalizați cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani la 24 de spitale de pediatrie din 20 de state, între iulie și începutul lunii decembrie, când prevalența variantei coronavirus Delta a fost ridicată. Dintre aceștia, toti cei 38 de pacienti cu PIMS de la ATI au fost nevaccinați.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că studiul nu a testat eficacitatea vaccinului împotriva variantei Omicron, iar copiii cu vârste între 5 și 11 ani, care prezintă cel mai mare risc pentru dezvoltarea PIMS, nu au fost incluși în cercetare, pentru că au devenit eligibili pentru vaccinare abia la sfârșitul lunii octombrie.

Comenteaza