Farmaciile vor putea da antibiotice fără rețetă, în anumite condiții

Farmaciile vor putea da antibiotice fără rețetă, în anumite condiții

Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă, însă doar pentru un tratament de trei zile, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății.

Conform noului ordin al Ministerului Sănătății nr. 63 din 10 ianuarie, publicat în Monitorul Oficial, farmaciile au obligația, în cazul antibioticelor, să raporteze datele de identificare ale pacienților cărora li se eliberează medicația și date ale medicilor prescriptori. Pentru prescrierea și eliberarea antibioticelor în farmacii se va folosi un formular special.

Există, totodată, și o excepție. Potrivit noului ordin, farmaciile vor putea elibera, în lipsa unei prescripții medicale, antibiotice și antifungice de uz sistemic în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, adică 3 zile.

La primirea medicamentului pacienții sunt obligaţi să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă farmacie doza aferentă în cazul aceluiași tratament.

La eliberarea dozei fără rețetă, farmacia va înregistra datele pacientului, medicamentul eliberat - denumire, concentrație, formă farmaceutică, mod de administrare, cantitate (exprimată în unități terapeutice), numele și semnătura farmacistului care a eliberat medicamentul, diagnosticul/starea patologică a pacientului și data eliberării medicamentului.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului, farmaciile au obligația de a-și adapta sistemul informatic propriu de gestiune în vederea raportării zilnice a antibioticelor, în conformitate cu noile reglementări.

Comenteaza