Focar de febră Q la Cluj. Autoritățile nu au comunicat nimic public "ca să nu să panicheze populația"

Focar de febră Q la Cluj. Autoritățile nu au comunicat nimic public "ca să nu să panicheze populația"

În lunile mai-august, în județul Cluj au fost înregistrate 23 de cazuri de Febră Q, o boală infecțioasă relativ rară, cu simptome apropiate de cele ale gripei. Cei mai mulți bolnavi sunt studenți la Medicină Veterinară, dar nici o instituție sau autoritate nu a comunicat publicului larg existența focarului de infecție.

Surse G4Media.ro spun că studenții nu au fost informați la timp cu privire la existența focarului de infecție. „Studenții nu au fost anunțați, informațiile despre posibila infecție au circulat «pe surse», între studenți, fără ca facultatea să fi venit cu o înștiințare oficială, prin care să îi anunțe despre pericolele la care se supun sau să le recomande seturile de analize corespunzătoare”, afirmă persoane familiare cu subiectul.

Conform publicației, DSP a evitat să comunice public cazul, pentru a nu risca să panicheze populația: "Nu e boală periculoasă, dar (…) trebuie evitată și trebuie să luăm măsurile ca ea să nu se răspândească, dacă există un risc de diseminare”.

Ce este febra Q

Conform unei informări redactate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), febra Q este o boală „zoonotică”, adică una ce vizează animalele și poate afecta și omul. Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere și constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de șase luni.

Comenteaza