Fost ministru al Sănătății, despre disputa Guvern - CJ Cluj pe tema spitalului regional: "Cred că Tișe are dreptate"

Fost ministru al Sănătății, despre disputa Guvern - CJ Cluj pe tema spitalului regional: "Cred că Tișe are dreptate"

Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății în guvernul Ponta, a declarat la Cluj că este absolut necesară o dezbatere între guvern, Ministerul Sănătății și Consiliul Județean (CJ) pe subiectul Spitalului regional de urgență.

Nicolae Bănicioiu, care a ocupat portofoliul Sănătăţii în Guvernul Ponta, a declarat joi, într-o conferință de presă la Cluj, că președintele CJ, Alin Tișe, are dreptate solicitând guvernului să încredințeze proiectul spitalului regional autorităților județene.

"Deși inițial nu luam în calcul o componentă locală atât de importantă, cred că domnul Tișe ar putea avea dreptate. E posibil ca inițiativa să fie dată către local, sau poate e mai bine să fie dată către local. Cred că e nevoie de o dezbatere cât mai urgentă cu noi, cei care am negociat, cu cei care sunt acum la conducere, cu Ministerul Sănătății, cu Vâlcov, care înțeleg că el coordonează treaba asta, cu premierul României și cu autoritățile locale, pentru a stabili ceea ce cerem de la Bruxelles pentru următoarea etapă. Deci da, cred că se poate face și la nivel județean", a afirmat Bănicioiu.

Clujul, Craiova și Iașiul nu trebuie să piardă spitalele regionale din cauza lipsei de interes a guvernului, a spus omul lui Ponta de la Sănătate.

"E un haos de nedescris, Guvernul României parcă e împotriva acestui proiect. Poate nu îl mai consideră o utilitate, o prioritate, dar spitalele regionale trebuie să se facă. Uniunea Europeană vrea să ne dea bani pentru ele, după o evaluare foarte clară a stării infrastructurii spitalicești a hotărât că trebuie să investească în România. Atunci ar fi păcat ca din lipsa de interes sau din interesele personale ale unora să pierdem acești bani", a explicat Nicolae Bănicioiu.

Dacă lucrurile continuă să se miște la fel de greu, Uniunea Europeană ar putea să nu acorde fonduri pentru spitalele regionale nici în următorul exercițiu financiar.

"Proiectul spitalelor regionale a fost un proiectul de suflet al mandatului meu la Ministerul Sănătății și unul foarte important al guvernării noastre. Pe timpul mandatului meu a fost prima dată când s-a negociat și s-au primit bani pentru construcția infrastructurii spitaliceşti, s-au primit 300 de milioane de euro atunci. În ianuarie 2016 era programată lansarea procedurii de licitație. Între timp a picat guvernul, a venit guvernul Cioloș, care a pierdut încă un an, pentru că nu erau de acord cu propunerile lui Ponta și Bănicioiu, după care au ajuns la aceleași concluzii.

Iată că astăzi, refăcându-se și schimbându-se tot felul de consultanți, s-a ajuns, de la costul estimat de noi de 200 de milioane de euro pe spital, la 470 de milioane. Studiile de fezabilitate încă nu s-au terminat. Dacă lucrurile continuă așa, e evident că Uniunea Europeană nu ne va lua în serios cu acest proiect, nici pentru următorul exercițiu financiar", a transmis fostul ministru.

Fostrul premier Victor Ponta a adăugat că, indiferent de eforturile făcute de consiliile județene, acestea nu vor putea construi spitalele regionale fără acordul guvernului, iar Comisia Europeană nu poate interveni în conflictul intern.

"Ca să vă dau eu vestea proastă, dacă nu vrea guvernul, nu poate niciun consiliu județean să devină el beneficiarul proiectelor. Nu v-a zis Rovana Plumb, dar vă zic eu, că știu, banii s-au mutat pe 2021-2027. Deci povestea că mai ia cineva anul ăsta sau anul viitor vreun ban din cei pentru spitale regionale nu este adevărată. Nu poți să îi iei dacă guvernul se opune. Comisia Europeană nu mediază între guverne și consilii județene. Trebuie să avem un guvern care să vrea să sprijine aceste consilii județene în a deveni ei beneficiari, nu Ministerul Sănătății", a declarat Ponta la Cluj.

Comenteaza