FRUCTUL MATASOS si MINUNAT: protejeaza OCHII si SISTEMUL NERVOS, lupta impotriva CANCERULUI si a OBEZITATII

FRUCTUL MATASOS si MINUNAT: protejeaza OCHII si SISTEMUL NERVOS, lupta impotriva CANCERULUI si a OBEZITATII
Matasos, dulce si zemos, acest fruct adorat de persani si gasit pe toate tarabele in perioada verii este o sursa excelenta de vitamine si minerale.

Piersicile, denumite si mere persane, sunt native nu din persia, dupa cum ar sugera numele, ci din China. Piersicii sunt men?iona?i în scrierile chineze înca din secolul X î.Hr, fiind considerate fructele preferate ale regilor ?i împara?ilor chinezi.

Piersica a fost adusa în India ?i în Asia vestica înca din vremuri antice. Alexandru Macedon a adus fructul în Europa dupa cucerirea per?ilor în 331 î.Hr. Mai târziu a fost adus în America de catre exploratorii spanioli ?i a ajuns în cele din urma ?i în Anglia ?i Fran?a, în secolul XVII, unde era considerata o delicatesa. În prezent, piersicul s-a raspândit pe tot mapamondul, fiind un pom fructifer destul de comun.

Piersicile sunt deosebit de sarace în calorii, 100 de grame au abia 43 de kcal, insa au un continut semnificativ de proteine, fibre, calciu, fier, magneziu, fos­for, potasiu, zinc, cupru si vitamina C.

Aceste fructe sunt recomandate în caz de anemie, constipatie, hipertensiune arteriala, gastrite, inflamatii ale rinichilor, bronsite, astm, probleme cu digestia, pietre ale rinichilor sau vezicii urinare.

Lupta impotriva cancerului

Datorita compusilor fenolici si carotenoizi continuti, piersicile sunt eficiente in lupta impotriva unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de san, de plamani sau de colon.

Mentin sanatatea ochilor

Piersicile sunt bogate in betacaroten, care se transforma in vitamina A in corp si ajuta la mentinerea sanatatii oculare. Totodata, previne aparitia degenerescentei maculare, o afectiune ireversibila care duce la orbire. In plus, datorita luteinei si zeaxantinei, ajuta la prevenirea cataractei si protejeaza retina de efectele distrugatoare a radicalilor liberi.

Ingrijesc pielea

Vitamina C din piersica tine la distanta radicalii liberi si ajuta la mentinerea elasticitatii si a fermitatii pielii.

Combat obezitatea

Persicile contin compusi bioactivi, fenolici, care au prorpietati antiinflamatorii ce previn aparitia obezitatii si a bolilor asociate cu aceasta. De asemenea, datorita continutului mic de calorii, pot fi consumate fara probleme de persoanele aflate la cura de slabire.

Protejeaza sistemul nervos

Prezenta magneziului in piersici ajuta la combaterea stresului si a anxietatii, pastrand echilibrul sistemului nervos. De asemenea, vitamina B prezenta in piersica are efecte asemanatoare serotoninei, numita si "hormonul fericirii".

Imbunatatesc digestia

Datorita continutului de fibre, piersicile ajuta la echilibrarea tranzitului intestinal si la combaterea constipatiei, a ulcerului, a gastritei si a hemoroizilor.

Comenteaza