Fumatul zilnic micșorează creierul, potrivit unui nou studiu

Fumatul zilnic micșorează creierul, potrivit unui nou studiu
| Foto: https://www.express.co.uk/

Potrivit unui nou studiu, la care au participat peste 28.000 de persoane, fumatul zilnic micșorează creierul, transmite publicaţia Live Science.

Oamenii de știință au descoperit anterior că persoanele care fumează au tendința de a avea creierul mai mic în comparație cu nefumătorii, din punct de vedere al volumului, dar nu era clar dacă fumatul determină micșorarea creierului. 

Cercetătorii susțin, într-un nou studiu, că au dovezi clare despre faptul că fumatul zilnic duce la reducerea dimensiunii creierului.

Oamenii de știință au descoperit că, în comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată zilnic, participanții care au fumat zilnic la un moment dat, înainte de a li se face radiografia, aveau volume cerebrale mai mici, în medie, cu 7,1 centimetri cubi.

Analizele ulterioare au arătat că persoanele care au renunțat la fumat de mai mult timp aveau o cantitate ceva mai mare de materie cenușie în creier, în comparație cu cele care au renunțat mai recent. Acest lucru sugerează că oprirea fumatului poate inversa ușor declinul volumului creierului.

Comenteaza