Gata cu pandemia? Mortalitatea din țările UE a revenit la nivelurile de dinaintea COVID

Gata cu pandemia? Mortalitatea din țările UE a revenit la nivelurile de dinaintea COVID

Pentru prima dată de la începutul pandemiei COVID-19, nu s-a înregistrat niciun exces de mortalitate în întreaga Uniune Europeană, conform datelor din februarie.

Noile date marchează un moment important în timp ce ţările analizează dacă pandemia COVID-19 s-a încheiat în mod oficial.

Deşi cifra reprezintă o medie pentru toate ţările UE şi nu există nicio garanţie că nu va creşte din nou, revenirea la nivelul de dinaintea pandemiei marchează un moment important, în timp ce ţările dezbat dacă COVID-19 ar trebui să fie considerat în continuare o pandemie în curs de desfăşurare, conform Politico.

Cifrele privind mortalitatea excesivă au fost un instrument esenţial pentru a înţelege câte persoane au murit în plus faţă de nivelurile care ar fi fost înregistrate în situaţii "normale". Statistica ia în considerare numărul de persoane care au murit din orice cauză într-o anumită perioadă şi îl compară cu cifrele din anii anteriori, când nu exista  pandemia COVID.

În februarie, două treimi dintre ţările UE nu au înregistrat niciun deces în exces, potrivit datelor Eurostat, comparativ cu media din aceeaşi perioadă a anilor 2016-2019. Cu toate acestea, mai multe ţări au înregistrat un exces de mortalitate, printre care Grecia, Cipru, Portugalia, Olanda şi Franţa. La cele mai grave niveluri, în noiembrie 2020, UE a înregistrat un exces de decese cu 40 % peste nivelul de referinţă.

Datele vin în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că sfârşitul urgenţei de sănătate publică este pe final, privind pandemia cu SARS-COV-2. În martie, şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este "încrezător" că anul acesta COVID-19 nu va mai fi clasificat ca atare.

Comenteaza