Gheorghiță: Nu este exclus ca în perioada următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital

Gheorghiță: Nu este exclus ca în perioada următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital

Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat de ce expiră certificatul digital de vaccinare în iunie 2022.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Certificatele digitale sunt valabile până în iunie 2022, după care "lucrurile vor fi reevaluate în funcție de evoluția epidemiologică", a spus Valeriu Gheorghiță, marți seara la TVR.

"În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte - care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare - aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile", a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) la TVR. 

Medicul a spus că nu este exclus ca în perioada următoare certificatul digital să fie redefinit.

"Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital, ceea ce mă face să cred că  nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital, cel puțin pentru anumite categorii - persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical - să fie nevoie de includerea unei doze booster, doză de rapel la minim 6 luni, dar, la acest moment, certificatul digital funcționează în baza schemei primare de vaccinare, care constă fie în două doze, fie o singură doză, în funcție de tipul de vaccin efectuat și care are valabilitate timp de un an, până la mijlocul verii anului viitor. De la acel moment, lucrurile vor fi reevaluate în funcție de evoluția epidemiologică", a mai spus Gheorghiță.

Coordonatorul CNCAV a precizat că, momentan, în România nu se discută despre introducerea obligativității pentru doza booster: "În România nu sunt în acest moment discuții ca doza 3 să devină obligatorie pentru anumite categorii, este ferm recomandată celor care au cea mai mare nevoie: persoanele peste 65 de ani, persoanele care au afecțiuni cronice, persoanele care au risc mare de expunere și de îmbolnăvire (personalul medical, personalul din învățământ), dar și celelalte persoane care au cel puțin șase luni de la momentul vaccinării. Persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă și au și istoric de trecere prin boală se poate temporiza efectuarea dozei de rapel. Datele ne arată că o persoană care este cu istoric de trecere prin boală și are și o schemă de vaccinare completă are un nivel ridicat de protecție".

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza