Gheorghiță: Până la finele anului am putea ajunge la 50% rată de vaccinare, total insuficient

Gheorghiță: Până la finele anului am putea ajunge la 50% rată de vaccinare, total insuficient

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că dacă se menţine ritmul actual de vaccinare, până la finele anului vor fi imunizaţi 8,5 milioane de români, dar a precizat că această rată este "total insuficientă".

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"În săptămâna 1-7 noiembrie au fost vaccinate cu doza unu 283.967 de persoane, majoritatea fiind persoane sub vârsta de 60 de ani. Aproximativ 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani, dar ce este important de observat - avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza unu în săptămâna precedentă, faţă de săptămâna de dinainte, când erau peste 575.000 de persoane noi vaccinate. Evident că dacă menţinem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane - deci mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia eligibilă peste 12 ani", a declarat medicul Valeriu Gheorghiță într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Coordonatorul CNCAV a reamintit că, potrivit ritmului de vaccinare de la finalul lunii octombrie, se estima că la sfârșitul anului ar putea fi depăşită o rată de 70% vaccinare la nivelul populaţiei eligibile.

"O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei - și aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI şi decese", a explicat Gheorghiță.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza