News alert Update Video Grevă în sănătate la Cluj. Sute de angajaţi au protestat în faţa marilor spitale din oraş

Grevă în sănătate la Cluj. Sute de angajaţi au protestat în faţa marilor spitale din oraş
| Foto: Facebook/Lidia Todea
Grevă de avertisment şi la Cluj. Zeci de angajaţi protestează la Institutul Inimii şi Spitalul de Copii
Grevă de avertisment şi la Cluj. Zeci de angajaţi protestează la Institutul Inimii şi Spitalul de Copii
Grevă de avertisment şi la Cluj. Zeci de angajaţi protestează la Institutul Inimii şi Spitalul de Copii
Grevă de avertisment şi la Cluj. Zeci de angajaţi protestează la Institutul Inimii şi Spitalul de Copii

Sute de angajaţi din sănătate au declanşat, luni, o grevă de avertisment la Cluj. Oamenii protestează faţă de legea salarizării, după ce pentru 10 categorii veniturile au scăzut în urma măririi lefurilor medicilor.

Unul dintre cele mai mari proteste a avut loc în faţa Spitalului Clinic Judeţean, unde 400 de persoane au protestat şi au scandat lozinci prin care cereau dreptul la un salariu decent. "Vrem dreptate pentru sănătate!", "Olguţa, nu uita, sănătatea nu-i a ta!" sau "Munca noastră, sănătatea voastră!" au fost doar câteva dintre lozincile scandate.

Protestatarii au scos afară şi un pat de spital pe care a stat întinsă o asistentă, în timp ce celelalte persoane care o înconjurau aveau în mâini hârtii cu diferite mesaje. "Nemulţumirile sunt în general legate, pentru că foarte mulţi angajaţi din sănătate nu au fost cuprinşi pe această lege. Mă refer la biologi, chimişti, personal TESA.

Pe de altă parte, mi se pare o nedreptate să facă o dezbinare în echipa noastră, pentru că noi suntem şi medici şi asistente. Cea mai mare nemulţumire a noastră este că nu s-au acordat drepturi salariale tuturor angajaţilor din sănătate. Şi aici mă refer la infirmieri, biologi, brancardieri, laboranţi, personal TESA. Noi nu putem să muncim unii fără ceilalţi", a declarat Ani Nicoară, lider de grupă în cadrul Sanitas Cluj.

Membrilor de sindicat din cadrul Sanitas li s-au alăturat cei din Sindicatul Solidaritatea Sanitară, al căror reprezentant a afirmat că vor susţine calendarul de proteste stabilit de colegii lor. "Motivele pentru care suntem aici sunt că s-au creat disensiuni la anumite categorii, prin legea nr. 153. Astăzi până la ora 11:00 avem această acţiune de solidarizare cu cei de la Sanitas, pentru această grevă de avertisment.

Am ales un program de proteste pe care noi îl numim inteligent, ca să nu punem în pericol viaţa şi activităţile medicale care au importantă pentru cei pe care îi îngrijim", a spus Ovidiu Rusu, vicepreşedinte al sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj.

Protestele s-au desfăşurat în cadrul mai multor spitale din oraş, printre care cele mai importante fiind Institutului Inimii, Spitalul de Copii, Spitalul de Recuperare, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul Municipal, Clinica Medicală 3.

După greva de avertisment, potrivit calendarului propus de sindicat, în 11 mai, angajaţii din sănătate şi din asistenţă socială vor intra în grevă generală.

 

Sanitas reiterează faptul că organizaţia rămâne deschisă la dialog, în condiţiile în care partea guvernamentală oferă soluţii consistente pentru rezolvarea problemelor generate în sănătate şi asistenţă socială prin aplicarea noii legi a salarizări.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat că sindicatele din sănătate sunt chemate în 8 mai la discuţii cu premierul şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe, legat de nemulţumirile acestora privind sporurile. Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.

Comenteaza