Grija pentru sănătate, la pământ în România! Rămânem în top în Europa la decesele care ar putea fi evitate prin prevenție

Grija pentru sănătate, la pământ în România! Rămânem în top în Europa la decesele care ar putea fi evitate prin prevenție

Cu toate că cheltuielile pentru sănătate în România au crescut în ultimul deceniu, rămân încă la al doilea cel mai scăzut nivel din UE în ansamblu – atât ca procent din PIB, cât și ca pondere pe cap de locuitor.

Rata mortalității evitabile prin prevenție menține România în rândul primelor trei state din cadrul statelor UE. În tandem cu deficitul tot mai mare de medici și asistenți medicali din Europa va crește și presiunea asupra furnizării serviciilor medicale: 1,2 miliarde cazuri de afecțiuni minore sunt, în prezent, tratate individual, în Europa iar pentru evitatea acestei situații ar fi nevoie de încă 120.000 de medici, scrie rohealthreview.ro.

Comportamentele nesănătoase contribuie la aproape jumătate din totalul deceselor din țară

Speranța de viață în România a crescut cu peste patru ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului pandemiei de COVID-19. Există o disparitate de gen majoră, femeile trăind cu aproape opt ani mai mult decât bărbații. Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalității, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer – menționează analiza.

Potrivit datelor, rata consumului de alcool și a alimentației nesănătoase raportate în rândul românilor este mai mare comparativ cu media UE, dar obezitatea la adulți este cea mai scăzută din UE. De asemenea, o veste bună este că în prezent, prevalența fumatului în rândul adulților este ușor mai scăzută decât media UE, însă nu același lucru este valabil în cazul adolescenților unde excesul de greutate, obezitatea și fumatul  sunt ridicate și au crescut constant în ultimele două decenii.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 80% dintre bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, cazurile de diabet zaharat și 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție.

Comenteaza