HARTA ȘPĂGII din spitale: Ministerul Sănătății a făcut din nou publice datele

HARTA ȘPĂGII din spitale: Ministerul Sănătății a făcut din nou publice datele
| Foto: graphs.ro

Ministerul Sănătății a renunțat la fișierul care includea doar datele la nivel național și a publicat, din nou, datele specifice fiecărui spital legate de plângerile privind solicitările de șpagă în luna februarie.

Fondatorul platformei Graphs.ro, Dragoș Vana, care realiza harta șpăgii din spitalele din România, a anunțat că Ministerul Sănătății a publicat datele pe fiecare spital privind reclamațiile de șpagă cerută de personalul medical în luna februarie, după ce anterior publicase doar un total la nivel național.

"Vesti interesante, prieteni. Ori a functionat presiunea publica si mediatizarea, ori nu stiu ce s-a intamplat.
Ministerul Sanatatii, a incarcat joi, pe 7 Martie si datele per spital pe data.gov.ro pentru luna Februarie 2024 a Mecanismului de Feedback al Pacientului, stergand fisierul vechi unde erau doar cele la nivel national.

Deci în teorie am putea să continuam «Harta Spăgii», dar voi aștepta să văd dacă le dau la fel și luna viitoare. Asta deoarece e extrem de multă muncă în a reactualiza și modifica site-ul pentru a acomoda cele 8 întrebări în loc de 10 câte erau și sincer n-am chef să lucrez degeaba ca pe urma să se schimbe sistemul din nou", a scris Dragoș Vana, luni, pe pagina sa de Facebook.

Mesajul vine după ce, săptămâna trecută, Dragoș Vana a transmis că nu mai poate continua proiectul "Harta Șpăgii" din cauza faptului că Ministerul Sănătății nu a mai făcut publice datele specifice pe spitale, colectate prin Mecanismul de Feedback al Pacientului, ci doar un sumar la nivel național.

De asemenea, formularul de feedback a fost revizuit, astfel că întrebările privind solicitările de șpagă au fost schimbate, pacienții fiind întrebați acum dacă doresc să raporteze solicitarea de bani sau alte tipuri de recompense, nu dacă au fost efectiv solicitați.

În luna ianuarie, conform Hărții Spăgii (foto articol), cele mai mari procente de pacienți care au susținut că li s-a cerut șpagă în spitale au fost înregistrate în județele Giurgiu – 8,33%, și Teleorman – 6,76%. La polul opus erau Alba (0,45%), Brașov (0,61%) și Cluj (0,68%).

 

Comenteaza