Imunolog: Testul de anticorpi după vaccinare, irelevant

Imunolog: Testul de anticorpi după vaccinare, irelevant

Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul „Cantacuzino”, a declarat că efectuarea unui test de anticorpi după vaccinarea anti-COVID-19 este absolut irelevant în momentul de față.

„Este greu de spus acum ce evoluție o să aibă virusul, ce variante ar putea apărea și dacă este nevoie să vaccinăm în continuare. Cert este că atât timp cât avem un bazin foarte mare de oameni susceptibili să se îmbolnăvească, virusul va continua să evolueze cu o frecvență relativ mare și ne putem aștepta și la alte variante virale, poate și mai transmisibile, care pot ocoli, cel puțin parțial, răspunsul imun generat de vaccinare sau de trecerea prin boală”, a declarat Cătălin Țucureanu, la un post de televiziune, conform rohealthreview.ro.

Totodată, cercetătorul a spus că s-a observat că împotriva infecției cu SARS-CoV-2, după o perioadă de cinci-șase luni de la administrarea schemei primare de vaccinare, nivelul de protecție scade.

„Se menține în continuare un anumit nivel de protecție, dar acesta este mai redus comparativ cu perioada de imediat după vaccinare. Evident, o contribuție la asta o are și varianta Delta, care este mult mai transmisibilă, iar în acest context – transmisie de variantă Delta + scădere a imunității împotriva infecției – mai multe autorități publice din lume au luat decizia de a administra și o a treia doză de vaccin începând undeva în jurul a șase luni de la schema primară de imunizare”, a explicat cercetătorul de la Institutul Cantacuzino.

Astfel, Țucureanu a spus că doza booster aduce un plus de protecție față de infecție, deci inclusiv față de formele cu simptomatologie ușoară sau absentă, aduce protecție și față de formele severe, dar trebuie subliniat că schema primară de vaccinare protejează foarte bine împotriva formelor severe de boală.

Comenteaza