Încă 137 de cazuri de COVID, posibile cu Omicron. Cele mai multe provin din Cluj

Încă 137 de cazuri de COVID, posibile cu Omicron. Cele mai multe provin din Cluj

MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR un nou lot de 175 de probe COVID-19 pozitive, dintre care 137 prezintă suspciune de Omicron. Acestea urmează să fie confirmate prin secvențiere.

Ca urmare a procesului săptămânal de evaluare pre-screening a probelor pozitive COVID-19, MedLife anunță încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron dintr-un lot de 175 de probe selectate în mod aleatoriu de la de la pacienți din mai multe orașe din țară, confirmați cu virusul SARS-CoV-2 prin test PCR.

"Conform reprezentanților companiei, numărul suspiciunilor este mai mult decât dublu (de la 35% pe lotul evaluat săptămâna trecută, la 78% pe lotul studiat în această săptămână) ceea ce confirmă, o dată în plus, rata mare de transmisibiliate a noii tulpini. Probele suspecte provin din: Cluj – 68, București – 37, Timiș - 22 și Brașov -10. Acestea urmează să fie secvențiate în cursul săptămânii viitoare pentru o confirmare fermă", se arată într-un comunicat al Medlife, transmis pentru Ziua de Cluj.

28 din cele 30 de cazuri suspecte de Omicron, anunțate săptămâna trecută, au fost confirmate prin secvențiere

După ce la finalului anului trecut au comunicat că au fost identificate prin pre-screening 30 de cazuri cu probabilitate de Omicron, dintr-un lot de 80 de probe analizate, reprezentanții MedLife anunță că 28 dintre acestea au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii.

“Kit-ul folosit pentru screening arată indicii că ar putea fi prezentă tulpina Omicron, însă confirmarea fermă vine în urma secvențierii. Chiar și așa, după cum se poate observa, indiciile sunt destul de precise, mai mult de 93% din cazurile pe care le-am considerat suspecte la evaluarea de săptămâna trecută fiind confirmate săptămâna aceasta prin secvențiere. Așadar, este foarte probabil ca cele 137 de cazuri suspecte identificate pe cel mai recent lot analizat să fie cu Omicron”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

Totodată, potrivit reprezentanților companiei, dată fiind dinamica extrem de abruptă, există șanse ca România să ajungă la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate.

 

Comenteaza