Începe vaccinarea antigripală. Clujenii ezită

Începe vaccinarea antigripală. Clujenii ezită
La sfârşitul lunii octombrie, la Cluj au ajuns 7.400 de doze de vaccin, care au început să fie distribuite medicilor de familie şi unităţilor medicale. Chiar dacă serul se găseşte deja în cele mai multe cabinete medicale din oraş, clujenii nu se înghesuie să se vaccineze.

Pentru prima dată în ultimii ani, dozele de vaccin au fost distribuite în octombrie. Anul trecut, imunizarea a început abia în decembrie, la fel ca acum doi ani. „Săptămâna trecută am primit un număr de 7.400 de doze de vaccin antigripal pentru judeţul Cluj. Au început deja distribuirile. Conform datelor centralizate din sistem în judeţ sunt necesare 53.000 de doze, în funcţie de ce au raportat medicii de familie şi spitalele", a precizat Mihai Moisescu, director executiv DSP Cluj.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat doze de vaccin antigripal de 5,7 milioane de lei pentru campania de imunizare gratuită din 2015. Şi în acest an românii se vaccinează cu ser din import, în condiţiile în care anul trecut a fost semnat un contract cadru pe trei ani cu o companie din industria farmaceutică.

În total au fost achiziţionate 500.000 de doze de vaccin antigripal, distribuite medicilor de familie prin intermediul direcţiilor de sănătate publică. În prima tranşă, celor 400 de medici de familie din Cluj le va fi distribuit acelaşi procent. „Dozele de vaccin se repartizează procentual. Dacă noi am primit un anumit număr de vaccinuri, se va repartiza acelaşi procent la fiecare în parte, aşa e echitabil", a precizat Moisescu. 

Vaccinul va fi distribuit gratuit către grupele considerate cu risc crescut de a contacta gripă, adică persoanelor cu boli cronice, gravidelor, copiilor, bătrânilor şi personalului medical. Restul categoriilor, care nu se înscriu în grupele de risc, vor fi nevoite să plătească imunizarea din propriul buzunar. În medie, preţul unui vaccin este de 30 de lei.

Pacienţii nu se înghesuie la imunizare: fie amână vaccinarea, fie o refuză categoric. Medicii spun că, în ultimii ani, tot mai puţini oameni doresc să apeleze la vaccinul antigripal. În pericol sunt bolnavii cronici, ale căror afecţiuni se pot accentua în cazul îmbolnăvirii cu gripă.

"Pacienţii nu mai sunt dornici, mulţi refuză vaccinarea. Vaccinul asigură protecţie pe întregul sezon rece, iar eu îi sfătuiesc în special bolnavii cronici să se vaccineze pentru a împiedica virusul să circule. În condiţiile în care rămân nevaccinaţi, există un risc mai mare de epidemie. În plus, ei trebuie să se gândească la faptul că orice infecţie le accentuează boala pe care o au deja", explică Emiliana Costiug, medic de familie.

Alţi pacienţi mai trag de timp şi încearcă să amâne vaccinarea. Medicii recomandă, însă, ca imunizarea să fie făcută în octombrie şi noiembrie. "Am ridicat 20 de doze de vaccin, în condiţiile în care am cerut 150, deci cam 15% din necesar. E un lucru bun că, faţă de anii trecuţi, am primit dozele de vaccin din timp. Lumea încă nu a început vaccinarea, ne rugăm noi de ei.

Dacă văd vreme frumoasă şi soare afară, pacienţii spun că mai aşteaptă 4-5 zile până la vaccinare; chiar azi am avut câţiva cu grad de risc care mi-au spus să mai aşteptăm câteva zile. Noi avem 300 de pacienţi din grupa de risc, dar am cerut doar 150 de doze pentru că nu toţi doresc. Anul trecut am primit cam 100, în trei sau patru tranşe", a precizat medicul Ioan Mureşan.

Comenteaza