Jumătate dintre pacienţii spitalizaţi cu virusul SARS-CoV-2 manifestă simptome și la un an după vindecare

Jumătate dintre pacienţii spitalizaţi cu virusul SARS-CoV-2 manifestă simptome și la un an după vindecare
| Foto: adevarul.ro

Un studiu demonstrează că 49.7% dintre pacienţii spitalizaţi cu COVID au rămas cu simptome chiar şi după vindecare.

Revista medicală britanică The Lancet a publicat un studiu care arată că 49.7% dintre pacienţii spitalizaţi cu COVID au rămas cu simptome chiar şi după vindecare, relatează France 24, citați de Mediafax.

Cele mai întâlnite simptome sunt oboseala şi slăbiciunea musculară, stări pe care foştii pacienţi COVID le acuză chiar şi la 12 luni după externare.

Aproximativ 68% dintre pacienţi prezintă cel puţin un simptom la şase luni de la vindecare, iar o treime dintre aceştia au dificultăţi de respiraţie chiar şi după un an de la diagnostic.

Conform studiului, femeile suferă de cele două simptome mai mult decât bărbaţii: cu 43% mai mult decât bărbaţi. În plus, femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii la anxietate sau depresie.

Foştii pacienţi COVID mai suferă de dureri în piept, palpitaţii, pierderea apetitului, pierderea greutăţii, piele iritată sau chiar confuzie şi halucinaţii, dar şi cheaguri de sânge în plămâni. Aproximativ 88% dintre pacienţii activi profesionali înainte de infectarea cu COVID au revenit la muncă după aproximativ un an.

Studiul s-a bazat pe un eşantion de 1270 de persoane care au fost diagnosticate cu COVID şi internate în perioada ianuarie – mai 2021 în Wuhan, China.

Comenteaza