Jurma, despre ridicarea restricțiilor: Puteau aștepta să vedem ce se întâmplă cu criza refugiaților și cu BA2. Abia acum mă simt condamnat cu adevărat la infectare

Jurma, despre ridicarea restricțiilor: Puteau aștepta să vedem ce se întâmplă cu criza refugiaților și cu BA2. Abia acum mă simt condamnat cu adevărat la infectare

Cercetătorul Octavian Jurma consideră că autoritățile nu ar fi trebuit să ridice toate restricțiile antipandemice, în condițiile în care incidența infectărilor este încă ridicată și afirmă că abia acum se simte "condamnat cu adevărat la infectare".

Starea de alertă nu a mai fost prelungită în România, iar, începând de astăzi, Guvernul a eliminat toate restricțiile impuse în contextul pandemiei cu COVID. 

"Pandemia nu mai este o problema de sanatate publica ci doar una de sanatate individuala. Obligatiile individuale impuse sub imperativul sigurantei comune devin simple recomandari. COVID-19 este trecuta oficial in categoria bolilor 'ar fi bine sa facem ceva, dar nu ne pasa'", spune Octavian Jurma. 

Cercetătorul atrage atenția că  eliminarea restricțiilor nu înseamnă și sfârșitul pandemiei.

"Eliminarea tututor masurilor de siguranta nu inseamna ca situatia este sigura, dimpotriva abandonarea gestionarii pandemiei la o incidenta foarte ridicata va creste nivelul de nesiguranta la locul de munca sau divertisment si va produce foarte multe probleme sociale si economice care vor trebui gestionate individual si la nivel de organizatie!
Urmeaza o perioada in care riscul de infectare va creste dar sprijinul statului dispare.
Imaginati-va stresul pentru persoanele vulnerabile sau responsabile ca orice spatiu comun, de la spitale la restaurante si transport in comun este acum lasat complet pe seama negationistilor.
Eu unul nu imi simt familia in siguranta, dimpotriva abia acum ma simt condamnat cu adevarat la infectare. Sunt paralizat de neputinta si revolta ca politicienii considera ca au dreptul sa decida daca viata noastra merita sau nu pazita", a mai scris cercetătorul pe pagina sa de Facebook.

Jurma este de părere că autoritățile ar mai fi putut amâna o perioadă momentul "relaxărilor".

"Evident ca mai puteau astepta o luna sa vedem ce se intampla cu criza refugiatilor si versiunea BA2 a Omicron, dar beneficiul politic a devenit singurul criteriu de valoare pentru cei care ne guverneaza.
Va recomand si eu, alaturi de dr. Rafila, sa purtati in continuare masca in spatiile inchise si sa evitati evenimentele sociale pana la coborarea sub incidenta [reala ] de 1 la mie, cel mai probabil in luna aprilie. (...) Oricum problema cea mai mare nu este valul 5, care este pe care sa se termine, ci faptul ca am decis de pe acum ca in valul 6 nu vom putea sa luam masuri indiferent cat de tare ne va lovi.
In valul 6 va trebui sa ne bazam exclusiv pe imunitatea dobandita acum prin infectare si/sau vaccinare. Daca nu v-ati vaccinat, vaccinati-va pana mai avem vaccin in tara", a conchis Octavian Jurma.

Comenteaza