Jurma, despre valul 6 COVID: "Este fără îndoială cel mai subestimat val de până acum"

Jurma, despre valul 6 COVID: "Este fără îndoială cel mai subestimat val de până acum"

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că rata de pozitivare a testelor COVID "este dublă în acest val 6 la același număr de cazuri față de valul 5" și susține că acesta esteeste "fără îndoială cel mai subestimat val de până acum".

"Am așteptat și datele de astăzi că să putem confirma debutul unui nou trend. Din fericire avem deja a doua zi în care cazurile noi se situează sub valorile din zilele echivalente din săptămâna trecută. De asemenea aceste valori se situează nu doar mult sub prognoza directă de duminică trecută, cât și sub prognoza directă făcută duminică pe baza scăderii acelerației săptămânale. Este prea devreme să confirmăm dacă asistăm la debutul unui platou sau al unei faze descendente, abia săptămâna viitoare vom ști", a scris cercetătorul Octavian Jurma, miercuri seara, pe Facebook.

Acesta susține că evoluția valului 6 se suprapune surprinzător de bine peste cea a valului 2 în 2020, în perioada în care toate restricțiile au fost temporarar eliminate de suspendarea legii carantinei. Jurma spune că rata de pozitivare este dublă în acest val, la același număr de cazuri, față de valul anterior și atrage atenția că "valul 6 este cel mai subestimat val de până acum din perspectiva testelor".

"Din păcate evoluția testelor temperează optimismul meu în această etapă a valului 6. În raportul cu numărul de cazuri, testăm cel mai puțin din întrega pandemie (cu excepția valului 1 când nu prea aveam teste). Dacă în valul 5-Omicron în ianuarie, făceam în jur de 50,000 de teste pe zi (RT-PCR + Rapide) la 8,000 de cazuri, acum facem în jur de 25,000 de teste pentru 8,000 de cazuri. Cu alte cuvinte, rata de pozitivare este dublă în acest val 6 la același număr de cazuri față de valul 5, iar dacă ne raportăm doar la testele RT-PCR situația este și mai dramatică. Mă mult, sunt județe unde nu se testează aproape deloc și 5 județe fac 50% din testele din România. Este fără îndoială cel mai subestimat val de până acum din perspectiva testelor", afirmă specialistul.

Specialistul explică faptul că rata de pozitivare este un indicator foarte important în pandemie și reprezintă raportul între numărul de teste și numărul de cazuri pozitive. Recomandarea ECDC este de a menține rata de pozitivare sub 4%, iar la depășirea pragului de 10% se consideră că am pierdut capacitatea de control a epidemiei prin mijloace epidemiologice, arată Jurma.

Conform acestuia, săptămâna trecută rata de pozitivare a atins maximul istoric al pandemiei cu o valoare medie de 33,4% la 8.100 de cazuri noi, peste vârful atins în valul 5 de 33,1% la 30.000 de cazuri noi.

"Nu cred că vom asista la o reluare a creșterii rapid accelerate până în septembrie"

"Nu cred că vom asista la o reluare a creșterii rapid accelerate până în septembrie, așa cum se așteaptă și autoritățile. De fapt dacă acest val a fost în realitate mai apropiat de valul 5 ca amplitudine, așa cum sugerează curbă ratei de pozitivare, e posibil să vedem o fază descendența similară celei din valul 5. Să sperăm așadar că luna august va fi caracterizată de o temperare a valului pandemic și că valul de infectări va fi mai blând decât cele precedente. Vom afla asta doar săptămâna viitoare când în mod normal vom atinge și maximul valului de internări la ATI decese", mai spune Octavian Jurma.

Comenteaza