Jurma, după ce MS a renunțat la buletinul zilnic COVID: "Valul 7 a debutat săptămâna trecută. Tocmai ni s-a luat detectorul de mine exact la intrarea într-un câmp de mine"

Jurma, după ce MS a renunțat la buletinul zilnic COVID: "Valul 7 a debutat săptămâna trecută. Tocmai ni s-a luat detectorul de mine exact la intrarea într-un câmp de mine"

Cercetătorul Octavian Jurma afirmă că "singura explicație" pentru care Ministerul Sănătății a renunțat la buletinul zilnic COVID este că "în perioada sărbătorilor, românii trebuie să își vadă liniștiți de socializare și cheltuirea banilor, nu să urmărească neliniștiți situația infectărilor și a spitalizărilor".

Octavian Jurma este surprins de decizia Ministerului Sănătății de a trece de la raportarea zilnică la cea săptămânală a cazurilor și deceselor COVID, având în vedere că "Valul 7 a debutat săptămâna trecută" și, prin urmare, "situația epidemiologică trebuie urmărită de acum mai atent că în perioada descendentă".

"(...) ce face Ministerul Sănătății? Reduce informarea. Renunță la raportarea zilnică și trece la raportarea săptămânală! E aproape incredibil acest anunț că Ministerul Sănătății va reduce informarea populației la debutul unui nou val epidemic. Nu înțeleg rațiunea acestei decizii având în vedere că nu mai există consecințe legale ale informării indiferent de gravitatea situației", scrie Octavian Jurma pe Facebook.

Cercetătorul spune că singura explicație pentru această decizie este că "Ministerul Sănătății se simte responsabil nu doar pentru banii românilor dar și pentru liniștea lor": "În perioada sărbătorilor, românii trebuie să își vadă liniștiți de socializare și cheltuirea banilor, nu să urmărească neliniștiți situația infectărilor și a spitalizărilor".

Jurma spune că "raportarea săptămânală e un pas intermediar important pentru trecerea la raportarea lunară și apoi la cea anuală".

"Din păcate această decizie va avea un impact major asupra calității datelor raportate și face imposibil de folosit toți indicatorii bazați pe datele zilnice. Prognoza va avea mult de suferit. Testarea și monitorizarea genetică ar trebui mărită, nu minimizată, tocmai pentru că diagnosticul diferențiat (mai ales în cazul copiilor) este mai dificil decât anul trecut".

Cercetătorul spune că "majoritatea românilor au primit cu bucurie că s-a terminat [responsabilitatea guvernului față de] pandemia de COVID-19 în mijlocul valului 5" și afirmă că "poate că și minimizarea din pix a valului 7 va primită ca un cadou de Moș Crăciun, chiar dacă eu am perceput-o ca pe o palmă dată românilor responsabili".

"Românilor responsabili pot doar să le spun că în perioada următoare e bine să se comporte ca și cum tocmai ni s-a luat detectorul de mine exact la intrarea într-un câmp de mine.

Ca să trecem cu bine legați la ochi prin următorul val epidemic avem nevoie de în primul rând de mască pentru a evita infectarea cu oricare din cei 3 viruși care compun tridemia.

Chiar și cu mască, infectarea este aproape o certitudine în context încurajării infectarilor de către autorități și prin urmare mai avem nevoie de vaccin bivalent și tratament antiviral eficient. Până acum avem doar masca, că e din bugetul nostru personal. La vaccin și tratament avem economie, că e din bugetul de stat", conchide Jurma.

Comenteaza