Jurma: La finalul săptămânii Omicron va fi dominantă în România. "Petrecerile de Revelion și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc"

Jurma: La finalul săptămânii Omicron va fi dominantă în România. "Petrecerile de Revelion și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc"

Cercetătorul Octavian Jurma susține că până la finalul săptămânii tulpina Omicron va fi "mai mult ca sigur dominantă" în România, cu o pondere de peste 50% din cazurile noi de infectare depistate.

Cercetătorul afirmă, pe baza noului raport privind variantele care determina îngrijorare (VOC) că în câteva zile Omicron va deveni tulpina de coronavirus dominantă în țara noastră.

”Raportul VOC de azi ne arată că dintre cele 97 de secvențieri de săptămâna trecută (până în 26 dec) avem 10 cazuri noi, respectiv 10% din secvencțieri au fost Omicron.

Luni însă, a  două zi după dumincă, au mai fost confirmate 13 cazuri noi, deci mai mult decât în toată săptămâna precedentă și azi avem un total de 38 de cazuri confirmate.

Dacă includem și cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România și va fi mai mult că sigur dominantă (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii cu toate eforturile autoritailor de a cosmetiza situația.

Tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenței naționale și de luni ne aflăm într-un platou ușor ascendent”, susține Octavian Jurma într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta susține că în acest context ”petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare”.

”Debutul valului 5 va este deja sesizabil pe indicatorii secundari însă va fi evident pe curbă oficială abia de săptămâna viitoare”, a explicat cercetătorul.

Comenteaza