Locurile la vaccinare, ocupate până la jumătatea lui aprilie. Când se vor putea face noi programări

Locurile la vaccinare, ocupate până la jumătatea lui aprilie. Când se vor putea face noi programări

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că până pe data de 14 aprilie au fost ocupate ''aproape toate sloturile disponibile'' în vederea vaccinării.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat marți, în cadrul unei conferințe de presă, de ce persoanelor care sună la call-center li se răspunde că nu se mai fac programări.

"Motivul este că până pe data de 14 aprilie s-au ocupat aproape toate sloturile disponibile. Neavând un calendar de livrare pentru al doilea trimestru, practic din 1 aprilie nu am deschis alte sloturi, la acest moment, pentru că nu avem perspectiva atât a numărului de doze, ca să stabilim câte sloturi vom deschide pentru programare, cât şi a momentului în care vor fi livrate. În momentul în care vom avea aceste date disponibile, cu siguranţă, în cel mai scurt timp, vor fi disponibile locurile pentru programare şi după data de 14 aprilie", a explicat medicul.

Gheorghiţă a precizat că, până pe 17 aprilie, 72% dintre locurile ocupate pentru vaccinare revin persoanelor cu vârstă peste 65 de ani şi celor cu boli cronice și că deschiderea altor centre de vacinare depinde de asemenea de calendarul de livrare a dozelor.

"În momentul în care vom avea un calendar de livrare, atât de la Moderna, pentru a doua jumătate a lunii februarie, pentru că nu avem un calendar precizat, nu ştim o dată la care urmează să ni se livreze, nici pentru luna martie. De asemenea, nu avem un calendar stabilit pentru compania AstraZeneca - nu putem la acest moment să spunem o dată concretă în care pot să fie deschise alte centre de vaccinare. Ceea ce pot să vă asigur - şi lucrurile cred că sunt cât se poate de transparente - numărul de doze pe care noi l-am recepţionat a fost folosit în beneficiul persoanelor care s-au programat la vaccinare. Până pe 17 aprilie, 72% dintre locurile ocupate pentru vaccinare sunt pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani şi persoanele cu boli cronice. Deci, practic, se respectă, cumva, proporţia menţionată de 75%, respectiv 25%. Este evident că numărul de doze disponibile ne limitează capacitatea de programare şi de vaccinare. Nu putem să deschidem mai multe sloturi pentru programare, neavând certitudinea datelor la care sosesc aceste vaccinuri", a mai spus Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță, a mai spus că România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, astfel că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu 10 zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale, fără însă să fie afectate dozele de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza