Lucrare despre otrăvurile din mâncare, lansată la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Noi 2016, 18:18
- Sănătate
- Ascultă știrea

Aceasta va avea loc miercuri, 16 noiembrie, de la ora 18:00, la Clinica Medicală II. Atelierul cuprinde un cadru informal de discuţii multi şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinând medicinei, dar care se află la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura).
Prezentarea se referă la emergenţa unei noi conştiinţe cu privire la hrană în mediul rural transilvan. În România ultimilor 20 de ani schimbările de diferite naturi s-au succedat cu mare repeziciune şi au adus influenţe majore în alegerile alimentare.
Dintre ele, poate cea mai importantă este puternica medicalizare a societăţii româneşti per ansamblul ei, dar şi efectele acesteia resimţite în mediul rural. Prezentarea va face referire la naraţiunile culese de autoare în anii 2009 şi 2010 în special, în câteva dintre satele transilvănene din zonele de munte şi de deal.
Naraţiunile reprezintă punctul de vedere al ruralilor atât în ce priveşte alimentele pe care le produc în propria gospodărie, cât şi pe cele pe care le cumpără. Ceea ce aduce sub lupa cercetătorului subiectul alimentaţiei în mediul rural contemporan este larga medicalizare a societăţii ce utilizează mass-media ca principalul canal de difuzare a perspectivelor medicale asupra alimentaţiei.