"Mai bine izolat, decât intubat la reanimare"

"Mai bine izolat, decât intubat la reanimare"

Care e situaţia reală a spitalelor din România? Într-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. dr. Dorel Sandesc, şeful comisiei ATI a Ministerului Sănătăţii, a arătat că ar fi esenţial ca persoanele peste 65 de ani să fie izolate în mod obligatoriu la domiciliu şi a avertizat că "situaţia e foarte tensionată în spitale, acesta este adevărul".

România are în acest moment 1.360 de paturi ATI cu ventilaţie mecanică, necesare cazurilor critice de COVID, paturi în majoritate deja ocupate cu cazuri grave. Mai există 1.292 de paturi ATI care nu au ventilatoare mecanice şi a căror dotare ar trebui să fie o urgenţă absolută, la un cost de 139 de milioane de euro, afirmă prof. univ. dr. Dorel Sandesc, vicepreşedintele Societăţii Romane de ATI, preşedintele comisiei ATI a Ministerului Sănătăţii şi şeful Clinicii Anestezie Terapie Intensivă - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Într-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. dr. Sandesc a arătat că ar fi enenţial ca persoanele peste 65 de ani să fie izolate în mod obligatoriu la domiciliu şi a avertizat că "situaţia e foarte tensionată în spitale, acesta este adevărul. E şi teama de necunoscut, dar nu există certitudinea că vor avea echipamente de protecţie", avertizează prof. Sandesc.

"E bine că autorităţile, pana la cel mai înalt nivel, transmit mesaje de apreciere şi mulţumire, dar ele trebuie însoţite de măsuri concrete şi de o comunicare adecvată".

"Lumea cred că întelege că boala e periculoasă şi totuşi nu se aplică în masă măsurile care au fost luate mai repede decât în Italia. E un lucru bun, dar când văd imaginile din pieţe, târguri, din parcuri, mă înfior. Mai bine izolat decat intubat la reanimare", spune şeful comisiei ATI a ministerului Sănătăţii pentru Ziare.com.

 

 

Comenteaza