Mai faci rapelul dacă ai făcut COVID după prima doză de vaccin?

Mai faci rapelul dacă ai făcut COVID după prima doză de vaccin?

Există riscul ca o persoană care a primit prima doză de ser împotriva COVID-19 să facă boala ulterior întrucât imunitatea oferită de vaccin începe să se dezvolte la aproximativ 10-14 zile după prima doză. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Ministerul Sănătății continuă să răspundă întrebărilor legate de vaccinarea împotriva COVID-19. Astfel, la întrebarea: "Am făcut COVID după prima doză de vaccin. Pot primi a doua doză?", răspunsul MS este "Da".

"Imunitatea oferită de vaccinurile împotriva COVID-19 începe să se dezvolte la aproximativ 10-14 zile după prima doză. Prin urmare, în această fereastră de timp, sistemul imunitar nu este încă pregătit să lupte cu virusul. De aceea, este posibil ca o persoană să dezvolte COVID-19 la scurt timp după administrarea primei doze de vaccin", explică reprezentanții Ministerului Sănătății.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a aprobat instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale cu vaccinurile Pfizer BioNTech și Moderna. Aceasta include, printre alte situații, cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19:

"În această situație, persoana va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze".

Totodată, MS precizează că "este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea vaccinului. Această recomandare se poate urma și în cazul vaccinului AstraZeneca".
Conform sursei citate, informațiile sunt în concordanță cu opiniile de specialitate și recomandările organizațiilor competente la nivel internațional.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza