Mai puţine intervenţii SMURD la Cluj. Ambulanţele sunt DEFECTE și nu există bani de reparaţii

Mai puţine intervenţii SMURD la Cluj. Ambulanţele sunt DEFECTE și nu există bani de reparaţii

Numărul intervențiilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj a scăzut cu 1.000 în anul 2018. Din păcate, realitatea din spatele acestei statistici indică spre defecțiunile și lipsa banilor pentru reparații, care au pus pe tușă până la jumătate din ambulanțele Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). 

Şeful ISU Cluj, Ion Moldovan, a declarat că parcul de ambulanţe SMURD este încă învechit, cu toate că flota auto s-a mărit cu trei mașini în cursul anului trecut. În 2018, subunitățile ISU Cluj au avut 17.831 de acțiuni, în scădere cu 4,18% față de 2017 (18.702 intervenții efective, n. red.), acest lucru ca urmare nu a prudenței mai mari a oamenilor, ci faptului că multe dintre vehicule au fost defecte și scoase din intervenție.

Ambulanţele de la SMURD Cluj au cumulat 1.195 de zile (peste trei ani) în care nu au putut fi folosite în 2018. 

„Parcul de ambulanțe este învechit încă, ca atare am avut foarte multe ambulanțe, în multe zile din 2018, care au fost scoase din intervenție. Aceasta ar fi una dintre cauzele micșorării numărului de intervenții în anul trecut, cu aproape 1.000 față de 2017. Se pune o presiune pe noi în ceea ce privește mijloacele de intervenţie - stingere a incendiilor şi acordarea de prim-ajutor medical calificat.

În 2018 am avut 1.195 de zile în care una sau mai multe ambulanțe de la SMURD au fost scoase din intervenție. Un maxim s-a înregistrat în luna mai, când am avut șase ambulanțe scoase în același timp din intervenție, din totalul de 12. A fost o lună foarte grea, cu multe intervenții", a explicat Moldovan.

CITEȘTE ȘI: Ambulanţe vechi de peste 10 ani şi sute de mii de km la bord, dar statul cumpără tir mortuar de 370.000 euro!

Trei ambulanțe noi în 2018. Altele sunt așteptate în primăvara lui 2019

În decembrie 2018, ISU Cluj a recepționat trei ambulanțe SMURD de tip B2 pentru echipajele de prim-ajutor, trimise în punctele de lucru de la Băișoara, Gilău și Aghireșu. "Prin Programul Operațional Infrastructură Mare, am primit trei ambulanțe de tip B, care sunt deservite de către paramedici, pompieri. Aceste ambulanțe 4x4 au fost direcționate spre zonele în care nu există și serviciul de ambulanță județean", a adăugat șeful ISU.

La începutul acestui an, ISU Cluj va mai primi o ambulanță de terapie intensivă SMURD de tip C1, din partea Primăriei Cluj-Napoca și o ambulanță nouă pentru echipajul de prim-ajutor SMURD din Florești, cu ajutorul autorităților din localitate. Pentru încă o ambulanţă SMURD strâng bani şi cei din organizația Beard Brothers.

"Până la mijlocul acestui an vom primi alte ambulanțe noi, atât de tip B, cât și tip C, de terapie intensivă mobilă. Aceste ambulanțe aduc un plus în activitatea noastră, deoarece sunt mașini noi, iar pe cele vechi le vom scoate din intervenție. Vom încerca să reparăm cât putem, dar mare lucru nu cred că vom reuși cu ele", a transmis Ion Moldovan.

Timp de intervenție mai scurt

Timpul mediu de deplasare este de 14,09 minute la intervențiile SMURD (scădere ușoară, față de 14,21 minute în 2017), respectiv 12,59 minute la intervențiile în situații de urgență (creștere față de 2017 - 12,47 minute).

Nu doar ambulanţe puţine şi vechi, ci şi deficit de personal

Şeful ISU Cluj a subliniat că, în afara numărului insuficient de autospeciale, se înregistrează şi un deficit de personal. Au disponibile posturi pentru 783 de persoane, însă au doar 736 de angajaţi.

”La două compartimente importante, avizare şi control și activităţi preventive, avem câte șapte persoane angajate. Dacă la avizare ne mai descurcăm, la control sunt prea puţini oameni faţă de ceea ce am avea nevoie, deoarece trebuie controlate, anual, toate obiectivele importante din județ, printre care cele medicale și din învăţământ.

În 2016 aveam 25-30 de angajaţi la control. Este dificil să ne desfăşurăm activitatea. Ar trebui să avem măcar 25 de angajaţi la acest compartiment. Noi, la ISU Cluj, suntem subdimensionaţi ca număr de posturi, ar trebui să avem 900-950 de posturi în total, astfel că am propus creşterea schemei de personal”, a conchis Ion Moldovan.

Comenteaza