Managerul Spitalului Județean Cluj: Cazurile din valul 4, mai grave și mai scump de tratat decât cele din valurile 1-3. Ce spune despre Omicron

Managerul Spitalului Județean Cluj: Cazurile din valul 4, mai grave și mai scump de tratat decât cele din valurile 1-3. Ce spune despre Omicron

Dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, și-a prezentat, vineri, bilanțul la un an de la preluarea mandatului și a vorbit despre modul în care medicii se luptă cu numărul mare de cazuri din valul Omicron. Noul Centru de Evaluare COVID, o adevărată „gură de aer" pentru medicii de la UPU. 

Manager-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJUCJ), dr. Claudia Gherman, a prezentat principalele măsuri luate pentru gestionarea numărului mare de cazuri Covid în Cluj, proiectele aflate în derulare și a făcut un scurt bilanț, la un an de la preluare a mandatului.

Managerul spitalului a prezentat o comparație între numărul de cazuri de Covid din 2020 și 2021, gradul de complexitate (ICM) și costul total de tratare. Cazurile din 2021 au fost mai grave și mai scumpe decât cele din 2020, preponderent din cauza valului patru al pandemiei, a explicat dr. Claudia Gherman.

Principalele planuri ale Spitalului de Urgență: 3 secții reabilitate și jonglarea cu numărul de paturi „Bugetul a venit târziu anul trecut”

Spitalul e pus în dificultate și în acest val cinci, care a adus preponderent forme mai ușoare ale virusului. „Ne luptăm pentu paturi mai multe”, a spus dr. Claudia Gherman.

Aceasta a lăudat personalul medical. Mulți dintre angajații spitalului au venit din concediu la muncă pentru a mai stabiliza situația la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).

Centrul de Evaluare Covid, „gură de aer" pentru UPU

Managerul a eplicat cum funcționează Centruul de Evaluare a cazurilor de Covid. Acesta are o capacitate maximă de 20 de pacienți care pot fi spitalizați pe zi, fapt ce face ca aceștia pacienți să nu mai fie nevoiți să meargă direct la UPU sau pe secțiile COVID cu cazuri ușoare și medii.

„Aici am beneficiat de o legislație clară. S-au completat normele contractului cadru cu Casa de Asigurări pe care noi le semnăm anual, s-au adiționat cu niște norme pentru Centrul de Evaluare COVID. Pentru acest centru avem un contract separat și buget separat, lucru care ne limitează și numărul de consultații, în funcție de buget. În clipa de față ne-au alocat un buget pentru 20 de cazuri de spitalizare de zi, pe zi, maxim. Atât putem face.

Să sperăm că nu va fi nevoie, pentru că acum pare că suntem în platou, după părerea mea, dar dacă va fi nevoie se poate suplimenta programul de lucru cu personal nou. Dar capacitatea centrului este, așa cum arhitectural ne-a permis, de până în 20 de cazuri pe zi, mai mult nu putem trata”, a mai spus Claudia Gherman.

Totodată, Directorul Medical SCJU, dr. Simona Nicoară, a subliniat necesitatea unui asemnea centru de evaluare COVID, pentru că scade presiunea pusă pe UPU.

„E un lucru foarte bine venit. Scade mult presiunea pe UPU, unde mergeau toți acești pacienți, și pe secții, unde unii dintre ei trebuiau să fie internați, fiindcă anumite terapii, gen anticorpi monoclonali, de exemplu, antivirale, nu se puteau administra în sistem deschis. Adică nu puteai să-i prescrii pacientului rețeta și să meargă ea la farmacie să-și ia tratamentul antiviral, trebuia internat. Și atunci trebuia internat un caz care poate nu implica mari probleme din punct de vedere al severității, pur și simplu numai ca să-i administrăm tratamentul. Ori centrele de evaluare tocmai aici ajută. Putem prescrie în sistem deschis la anumite farmacii, bineînțeles, terapia de care pacienții cu forme ușoare, medii, au nevoie”, a adăugat dr. Simona Nicoară.

Situația COVID pe secțiile SCJU

Dr. Claudia Gherman, manager-ul SCJU, a mărturisit că a fost atins numărul maxim de spitalizări continue pentru valul Omicron. Actualmente, spitalul are 169 de locuri destinate COVID-19, iar 140 sunt ocupate. La ATI, numărul maxim de locuri este de 14 paturi.

„Cazurile de spitalizare continuă sunt în creștere. Astăzi suntem la un maxim de spitalizări continue pe valul 5. Au fost pași succesivi. După planul de reziliență, așa cum l-am avut conceput, am scăzut treptat și am crescut treptat. Deci noi, de la 46, am avut 75, apoi am avut 103 și acum avem 169 de paturi pentru că mai mult de atât eu cred că nu va fi nevoie. Avem locuri pentru pacienții pozitivi și pe secții, deci nu sunt toate concentrate într-o singură secție. Avem pat pentru COVID, de exemplu, pe neurochirurgie, pentru că nu poți să iei pacientul neurochirurgical să-l duci în secția COVID. Avem pe ginecologie, pentru că maternitățile în permanență au avut paturi COVID. Mămicile trebuie să nască acolo la maternitate. Avem pe mai multe specialități, iar la nevoie se pot crește.  

La ATI sunt 13 locuri. Maximul pe care noi l-am putut pune la dispoziție în valul 4 au fost 16, dar la momentul în care ni s-a cerut creștere bruscă era foarte mult personal acasă infectat, de pe secții. Acum avem 14 pacienți pe 13 paturi, mai avem nevoie de personal. Din păcate, aici nu putem lua de pe celelalte secții, fiindcă gradul de pregătire trebuie să fie înalt pentru ATI”, mai spune dr. Claudia Gherman.

Manager-ul SCJUCJ a prezentat și investițiile în derulare.

„Parcările sunt insuficiente. La 1600 de angajați se mai adaugă și pacienții, care au și ei dreptul de a parca pentru a fi tratați, așă că acum avem o restructurare a locurilor de parcare. Pacienții au 15 minute gratuit, cu minim 5 minute de staționare. Am vrut să fluidizăm traficul din curte”, a mai adăugat dr. Claudia Gherman.

Prețul Covidului în 2021 la Spitalul de Urgență Cluj. 3 secții reabilitate și jonglarea cu numărul de paturi „Bugetul a venit târziu anul trecut”

De, asemenea, există proiecte în derulare și pentru reabilitarea a trei secții.

„Ne-am concentrat pe condiții mai bune în blocurile operatorii, ca pacienții să fie operați în deplină siguranță, să aibă aer condiționat și ventilație. La ortopedie e doar parțial, pentru că e cuprins în alt proiect. Se fac reparații pe un palier întreg de radiologie. Toți pacienții au avut nevoie de radiologie în pandemie. S-a amenajat un spațiu unde este instalat un angiograf, autorizat și gata de pus în funcțiune, dar și amenajarea curții de la complexul de neurochirurgie”, a explicat manager-ul SCUCJ.

Prețul Covidului în 2021 la Spitalul de Urgență Cluj. 3 secții reabilitate și jonglarea cu numărul de paturi „Bugetul a venit târziu anul trecut”

La secția de Neurochirugie se va adăuga un corp nou de clădire. Guvernul a aprobat deja indicatorii tehnico-economici. Costă 217.000 de euro (5 milioane de lei). Vor fi peste 50 de paturi, 7 săli de operație, dintre care una hibridă, iar proiectul trebuie finalizat în mai puțin de 3 ani. „Așteptăm autorizația de construcție, dar acum e important să avem bugetele și contractul semnat”, a mai adugat dr. Claudia Gherman, managerul SCJUCJ.

Comenteaza