"MĂRARUL" ce nu e MĂRAR: tratează INFECŢIILE RESPIRATORII, previne INDIGESTIA şi reglează TENSIUNEA

Plantă asemănătoare cu mărarul, gustul său deosebit, extrem de aromat, i-a adus un loc de cinste în gastronomie, fie că e folosită ca aliment sau ca şi condiment. La fel de apreciată este şi pentru tratarea anumitor afecţiuni.

Feniculul sau molura, o plantă perenă comestibilă al cărei areal natural cuprinde regiunea mediteraneeană și sud-vestul Asiei, de la est la vest din Maroc și Portugalia până în Pakistan, este nu doar gustos, ci şi sănătos. 

Este o sursă excelentă de cupru, fier, calciu, potasiu, mangan, seleniu, zinc magneziu, vitaminele A, E şi C, dar și de substanțe precum tiamina, piridoxina sau riboflavina. Mai mult, are puternice proprietăţi antiseptice, carminative, sedative şi antispasmice, motiv pentru care poate trata şi ameliora diverse afecţiuni. 

Ȋn scop terapeutic se utilizeazǎ fructele și rǎdǎcina plantei. Feniculul este folosit cu succes pentru tratamentul arsurilor la stomac, al gazelor intestinale şi al balonǎrii, pentru redarea poftei de mâncare şi pentru alungarea colicilor la sugari.

De asemenea, feniculul este eficient în tratamentul infecțiilor tractului respirator superior, a bronșitei, tusei, holerei sau a durerilor de spate. Ca fapt divers, unele femei folosesc feniculul pentru creșterea fluxului de lapte matern, pentru a ușura procesul de naștere sau pentru creșterea libidoului.

Extern, această plantă poate fi folosită ca tratament facial pentru deschiderea porilor și pentru întinerirea pielii feței.

În acelaşi timp, ajută la ameliorarea eczemelor, a conjunctivitei şi la revitalizarea pielii. Datorită cantităţilor de potasiu, feniculul are proprietatea de a rela tensiunea arterială. În plus, potasiul, fierul, acidul folic şi fibrele alimentare conţinute, contribuie la păstrarea sănătăţii inimii, scâzând nivelul colesterolulu rău.

Contraindicaţii:

Persoanele alergice la țelină, morcov sau pelin pot fi alergice şi la fenicul la fenicul. De asemenea, nu se recomandǎ utilizarea plantei ȋn timpul sarcinii sau al alǎptǎrii.

Ȋn cazul persoanelor care suferǎ de cancer de sȃn, cancer uterin, cancer ovarian, endometriozǎ, sau fibrom uterin, fenicul ar putea agrava unele dintre simptome, consumul plantei fiind contraindicat şi pacienților care suferǎ de ulcer duodenal sau gastric, enterocolita acutǎ sau cronicǎ.

Comenteaza