Maraton de 48 de ore pentru echipele de transplant: 13 oameni au primit o nouă șansă la viață/ Organele unei tinere din Cluj au salvat vieți

Maraton de 48 de ore pentru echipele de transplant: 13 oameni au primit o nouă șansă la viață/ Organele unei tinere din Cluj au salvat vieți

13 oameni au primit o nouă șansă la viață după ce trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi, printre care și una din Cluj. Echipele medicale de prelevare și transplant au fost timp de 48 de ore într-o cursă contra cronometru.

Trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi și astfel 13 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase.

"Transplantul înseamnă VIAȚĂ! Trei vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant.

Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim cu profund respect și recunoștință acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai prețios dar: VIAȚA!

Cursa contracronometru pentru viață a început joi, 19 august, aproape concomitent la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti și Spitalul Judetean de Urgenta "Dr Constantin Opris" Baia -Mare, acolo unde familiile a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee).

Câteva ore mai târziu, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase.

În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți.

Mulțumită efortului și măiestriei lor, la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni , 3 pacienți pot spune că “s-au născut a doua oară” datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. Pentru unul dintre pacienți, o adolescentă de 15 ani, unica șansă la “mâine” era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenții salvatoare. A fost un efort deosebit al echipei medicale, în special al echipei ATI, care a realizat 2 intervenții de transplant hepatic în același timp, urmate la foarte scurt timp de un al treilea transplant hepatic. În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități.

În același timp, alți 6 pacienți erau salvați prin transplant renal: 4 intervenții s-au realizat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și 2 intrevenții la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni.

Alți 2 pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Băncii de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina, efortul lor contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru foarte mulți pacienți din toată țara.

Deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo, organele prelevate salvând viețile altor 2 oameni care nu aveau altă șansă.

Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate.
Agenția Națională de Transplant mulțumește tuturor celor care au înțeles că transplantul este o chirurgie de înaltă performanță care salvează vieți. DA pentru VIAȚĂ!", au transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Comenteaza