Măsuri speciale Coronavirus. A fost înfiinţat Centrul Operaţional de Coordonare/Internările programate ar putea fi interzise

Măsuri speciale Coronavirus. A fost înfiinţat Centrul Operaţional de Coordonare/Internările programate ar putea fi interzise

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că Centrul Operaţional de Coordonare funcţionează începând de marţi dimineaţă şi va stabili legătura cu direcţiile de sănătate publică şi unităţile sanitare aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Centrul Operaţional de Coordonare va stabili legătura cu direcţiile de sănătate publică şi unităţile sanitare ale Ministerului Sănătăţii pentru identificarea în timp real a situaţiilor de risc asociate infecţiei cu coronavirus şi pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

"Centrul Operaţional ne va furniza situaţia la zi, toate informaţiile utile şi vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaşte stocurile de medicamente, echipamente medicale şi dezinfectanţi existente la nivel naţional în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acţiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecţiei, numărul paturilor libere în secţiile de boli infecţioase şi ATI, astfel încât să putem acţiona coordonat", a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, prezent, marţi, în Centrul de Coordonare, unde a susţinut o videoconferinţă cu cei implicaţi, se arată într-un comunicat transmis de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Ministrul Costache a prezentat şi Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, una dintre acestea fiind limitarea internărilor programate, în raport cu gradul de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) şi evoluţia epidemiologică locală, iar în funcţie de dinamica situaţiei se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate.

"Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de Coordonare situaţia ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât şi pentru gestionarea corectă şi eficientă a resurselor materiale şi umane. Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situaţii de urgenţă. Se urmăreşte evitarea aglomerărilor în unităţile sanitare", se precizează în comunicat.

De asemenea, s-a stabilit o reţea suport pentru spitalele de boli infecţioase. În funcţie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus, se vor stabili spitalele de suport, în care să fie transferaţi pacienţi din spitalul de boli infecţioase.

"Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenţă din zonă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în reţeaua de spitale de suport şi spitale din alte judeţe, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naţionale, spitale private)", a explicat sursa citată.

În planul ministerului mai sunt prevăzute şi măsuri pentru cazul extinderii crizei şi depăşirii capacităţii spitalelor de boli infecţioase, dar şi reglementări cu privire la utilizarea echipamentelor de protecţie. 

Comenteaza