Material inovativ, stimulează dintele să se vindece singur

Material inovativ, stimulează dintele să se vindece singur
Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit un material care, odată introdus în fisurile apărute la nivelul dentinei, declanşează un proces de reparare şi regenerare a acesteia

 Procedura este similară celei de obturare a cavităţii dentare pentru împiedicarea colonizării cu bacterii a dentinei, materialul urmând a fi întărit cu ajutorul luminii UV. Însă, odată ajuns în spaţiul dentar, materialul încurajează proliferarea şi creşterea celulelor stem în dentină: "Am proiectat un material biosintetic care se utilizează asemeni celor folosite pentru obturaţiile dentare, dar care se poate aplica chiar în zona pulpei dentare unde stimulează creşterea celulelor stem native care încep regenerarea ţesutului din pulpa dentară şi a dentinei", a specificat Adam Celiz, cercetător la Universitatea din Nottingham.

Această tehnică a câştigat premiul doi la secţiunea materiale, în cadrul UK Royal Society of Chemistry's Emerging Technologies Competition 2016 şi, deocamdată, până se va stabili exact modul în care materialul acţionează asupra structurii dintelui, procedura este considerată o nouă tehnică de plafonare a pulpei dentare prin care se poate împiedica distrugerea acesteia, pulpa dentară fiind porţiunea dintelui responsabilă cu menţinerea acestuia în viaţă. Dacă materialele folosite în prezent pentru obturare îndeplinesc doar o funcţie de protecţie care, spun specialiştii, eşuează în 10-15% din cazuri, acest nou material opreşte distrugerea şi, mai mult, stimulează refacerea ţesutului pulpei şi a dentinei care îi oferă protecţia naturală.

"Testele in vitro au arătat că materialul stimulează o proliferare şi diferenţiere a celulelor stem în structura dintelui. Prin urmare, cercetătorii speră că, prin introducerea acestuia în cavitatea dentară afectată, dintele se va putea autovindeca. " a declarat Coby McDonald pentru Popular Science, relatează siencealert.com

Aşa cum am mai menţionat, nu au fost oferite încă date suficiente despre noul material, modul în care acesta funcţionează şi costurile unei astfel de proceduri; până la o eventuală confirmare a calităţilor acestuia, rămâne să sperăm că produsul îşi va dovedi eficienţa şi procedura va fi accesibilă oricui.

 

Comenteaza