Medic, prognoză sumbră la început de an școlar: 10.000 de pacienți în spitale, 1.000 la ATI și 100 de decese pe zi, la finalul lunii

Medic, prognoză sumbră la început de an școlar: 10.000 de pacienți în spitale, 1.000 la ATI și 100 de decese pe zi, la finalul lunii

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma estimează că următoarele două săptămâni continuă să crească accelerat numărul infectărilor zilnice, al bolnavilor internați la ATI și cel al deceselor provocate de virus.

Medicul spune că valorile din următoarele două săptmani "sunt inevitable indiferent ce am face acum. Ele s-au produs deja pentru că cei care se internează la ATI astăzi s-au infectat deja în ultimele 2 săptămâni".

"Așadar mai avem cu certitudine două săptămâni de creștere accelerată în ATI care ne va aduce la peste 1.000 de paturi ATI ocupate la finalul lunii, peste 10.000 de internări în spitale, peste 100 de decese pe zi și peste 6.000 de cazuri pe zi. Acesta a fost teoretic vârful scenariului meu cel mai optimist din iulie pentru mijllocul lunii octombrie. Abia după depășirea acestui vârf ipotetic, dacă nu am luat măsuri, vom afla care este impactul real al deschiderii școlilor.Comparația cu alte state care au gestionat mult mai bine valul patru, ne arată că doar vaccinarea, împreună cu testarea și alte măsuri non-farmaceutice poate oferi o protecție robustă și scăderea numărului de cazuri grave și decese", a scris Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Medicul atrage atenția că doar dacă acționăm săptămâna viitoare mai putem stăvili valul de infectări și de decese, care riscă să devină avalanșă în octombrie.

"Putem evita valorile prognozate pentru octombrie doar daca actionam saptamana viitoare, aceasta este matematica nemiloasa a naturii pe care incercam mereu sa o trisam (...). Daca nu vom lua masuri in urmatoarele 2 saptamani valul risca sa devin avalansa. Ce masuri? Orice masuri, cea mai mica restrictie imaginabila, alegeti voi cea mai mica "jertfa" pe care sunteti dispusi sa o faceti vreme de 4 saptamani pentru a salva 10,000 de vieti (masca pe strada, orice)", a explicat medicul.

Comenteaza