Medic psihiatru, despre sărbătorile în pandemie: Pentru mulţi oameni va fi o perioadă grea, cu provocări emoţionale

Medic psihiatru, despre sărbătorile în pandemie: Pentru mulţi oameni va fi o perioadă grea, cu provocări emoţionale

Medicii atrag atenţia că, în acest an, bucuria Crăciunului, sărbătoare cu o mare încărcătură religioasă, dar şi cu numeroase datini şi obiceiuri, poate fi umbrită de pandemia de COVID-19, care ne va obliga să "abandonăm" din tradiţii şi să ne adaptăm la o nouă realitate.

Medicul psihiatru Petronela Nechita de la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi atrage atenţia că acest lucru poate să ne aducă o serie de ''provocări emoţionale şi logistice'', cărora va trebui să învăţăm să le facem faţă.

"Pentru mulţi oameni va fi o perioadă grea, deoarece petrecerea sărbătorilor singuri, fără prieteni sau doar cu membrii familiei poate aduce cu sine încercări greu de gestionat. Din fericire, însă, pandemia ne oferă şi oportunităţi de a face din această vacanţă una de neuitat, prin experienţe noi, diferite. Această pandemie ne-a schimbat viaţa în mai multe moduri, iar trimiterea de vouchere sau cadouri poate fi o modalitate relativ uşoară de a-i anunţa pe cei dragi că ne gândim la ei. Sărbătorirea virtuală sau doar cu membrii propriei familii, cu aplicarea constantă a măsurilor pentru reducerea răspândirii SARS-CoV-2, reprezintă cel mai scăzut risc", a declarat pentru AGERPRES dr. Petronela Nechita.

Medicul oferă şi alternative pentru petrecerea cât mai frumoasă a sărbătorilor, una dintre acestea fiind crearea de videoclipuri. Şi colindele înregistrate ar putea fi o variantă.

"Când ne vizităm familia adesea este implicată muzica. În multe dintre casele românilor auzeam răsunând colindele interpretate, de cele mai multe ori, de mezinii familiei, dar anul acesta va trebui ca mulţi dintre noi să ne mulţumim cu înregistrarea video a câtorva colinde şi trimiterea lor pe e-mail, messenger sau whatsapp. Gândiţi-vă că părinţii, fraţii, copiii, nepoţii s-ar putea bucura nespus de mult de aceste surprize. Dacă ştiţi să cântaţi la un instrument, de exemplu, vioară, chitară, pian, puteţi să vă faceţi propriile videoclipuri cu tematică de sărbătoare. Secretul este să vă distraţi şi să vă lăsaţi imaginaţia liberă", a fost recomandarea medicului.

Tot cu ajutorul tehnologiei, membrii familiei aflaţi la mare distanţă unii de alţii pot sta la aceeaşi masă sau, de ce nu, să joace diverse jocuri.

"Majoritatea vacanţelor de sfârşit de an implicau familia aşezată în jurul unei mese pline cu mâncăruri delicioase. Anul acesta, cu ajutorul platformelor video de comunicare, este uşor să petreceţi minute sau ore stând la masă la dumneavoastră acasă şi purtând o conversaţie de la distanţă cu prietenii şi membrii familiei. Astfel, toată lumea are şansa să gătească şi să-şi împărtăşească poveştile prin smartphone, tabletă sau laptop. Dacă în anii trecuţi aveaţi obiceiul de a juca diverse jocuri cu prietenii, puteţi păstra această tradiţie, dar de la distanţă", spune Nechita.

Din cauza impactului psihologic al pandemiei, multor oameni le este dificil să rămână activi fizic.

"Acum, este indicat ca exerciţiul să devină o prioritate zilnică. Activitatea fizică îmbunătăţeşte, de asemenea, sănătatea mintală. Plimbările în apropierea casei, adică simpla mişcare, vă vor îmbunătăţi sănătatea şi starea de bine", ne sfătuieşte medicul.

Petronela Nechita avertizează că cel mai mare risc de răspândire a noului coronavirus în acest moment îl reprezintă adunările de familie.

''Amintiţi-vă că există riscuri asociate călătoriei şi interacţiunii cu persoanele care nu au fost testate pentru coronavirus înainte de eveniment. Aeroporturile, staţiile de autobuz, gările, transportul public, benzinăriile şi staţiunile de odihnă sunt toate locuri în care călătorii pot fi expuşi virusului în aer şi pe suprafeţe. Amânarea călătoriei şi petrecerea acasă a sărbătorilor este cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastră şi pe ceilalţi", consideră aceasta.

A rămâne acasă este cel mai sigur mod de a ne proteja, iar dacă trebuie să călătorim este bine să ne informăm cu privire la riscuri - a mai transmis medicul.

"Încercaţi să menţineţi întrunirile de familie scurte şi cu un număr restrâns de persoane, aproximativ 5 sau chiar mai puţin. Dacă vremea o permite, ţineţi întâlnirea în aer liber. Pentru a vă proteja pe dumneavoastră şi pe cei dragi, atât acum cât şi de sărbători, este recomandat să urmaţi trei sfaturi: Primul este purtarea măştii atunci când sunteţi afară, în public, şi când sunteţi în interior cu persoane care nu fac parte din familia dumneavoastră. Singura excepţie este în timp ce mâncaţi sau consumaţi băuturi. Un al doilea sfat este să staţi la distanţă de persoanele care nu fac parte din familia imediată. De asemenea, este important să vă spălaţi bine şi frecvent mâinile", mai spune medicul psihiatru.

Trebuie evitate activităţile care prezintă un risc mai mare de răspândire a COVID-19 - este un alt sfat al medicului.

"Cel mai bun plan pentru sfârşitul acestui an este să rămâneţi acasă şi să renunţaţi la călătoriile pe care le făceaţi în mod obişnuit. În felul acesta, reduceţi riscul de a contracta COVID-19 de la alte persoane sau de a-l transmite celor dragi. Este de datoria noastră să facem tot ce putem pentru a ne proteja rudele şi prietenii. Acest sezon de sărbători va rămâne în amintirea noastră. Evitaţi activităţile care prezintă un risc mai mare de răspândire a COVID-19. Luaţi în considerare alternativele distractive care prezintă un risc mai mic de răspândire a noului coronavirus. De asemenea, este foarte important să rămânem încrezători că prin progreselor rapide realizate de cercetările medicale în cele din urmă vom controla pandemia astfel încât să putem oferi, din nou, o îmbrăţişare de sărbători tuturor persoanelor pe care le iubim. Până atunci, vă rugăm să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră şi a celor din jurul dumneavoastră", a fost mesajul medicului ieşean. 

Comenteaza