Medicamente antivirale, prescrise de medicul de familie pentru pacienţii COVID tratați acasă. Unul va fi produs la Cluj

Medicamente antivirale, prescrise de medicul de familie pentru pacienţii COVID tratați acasă. Unul va fi produs la Cluj
| Foto: dw.com

Medicamentele antivirale vor putea fi prescrise celor care sunt monitorizaţi acasă, iar unul dintre acestea este Favipiravirul, care va fi produs din luna iunie la Cluj.

S-a schimbat protocolul de tratare a pacienţilor COVID-19. Cine are o formă uşoară, dar cu risc de agravare, nu mai este internat, ci va primi medicamente antivirale acasă. Tratamentul va fi prescris de medicul de familie, acelaşi care va monitoriza starea pacientului pe toată perioada infecţiei.

Medicul Sandra Alexiu spune şi ce medicamente nu trebuie luate fără îndrumarea specialistului: „Antibioticele nu se dau în infecţii virale, nu tratăm cu antibiotice decât situaţiile în care apar complicaţii, suprainfecţii şi astea se pot vedea după nişte explorări.”

După schimbarea în protocol, relaţia dintre pacient şi medic trebuie să fie şi mai strânsă. Reacţiile adverse nu sunt excluse. „În continuare trebuie să luăm în calcul că la un moment dat un pacient ar putea să prezinte şi complicaţii şi să trebuiască să ajungă la spital. Sau medicul de familie ne va indica momentul în care să ne facem evaluarea, dacă e necesară, la spital. Rămâne în continuare aceeaşi discuţie”, spune Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Unul dintre medicamentele antivirale din protocol este Favipiravirul, care va putea fi produs în curând la Cluj. Dragoş Damian spune că pe lângă producţia internă, fabrica ar putea produce un milion de cutii şi pentru export.

„În luna iunie aşteptăm să primim acordul autorităţilor abilitate şi să putem face un prim lot de 100.000 de cutii. Asta înseamnă echivalentul aproximativ a 100.000 de pacienţi, astfel încât şi medicii de familie să aibă acest instrument terapeutic pentru a lupta cu infecţia cu SARS-CoV-2 înainte de a se ajunge în spital, în acele faze grave şi critice”, explică Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, potrivit Mediafax.

Cei care sunt asimptomatici sau nu au afecţiuni care ar putea să le agraveze starea nu vor primi medicaţie. Pacienţii care au şi alte boli trebuie să anunţe medicul de familie încă de la primele simptome.

„Acest tratament antiviral trebuie să fie administrat foarte aproape de debut. Avem un interval de 7, maxim 10 zile în care să-l administrăm pentru că acest tratament împiedică pătrunderea virusului la nivelul celulelor. Degeaba îl administrăm mult mai târziu pentru că el nu va mai fi eficient”, atrage atenţia medicul Adrian Marinescu.

Comenteaza