Medicamentele expirate şi neutilizate, considerate deşeuri periculoase/ Unde vor putea fi aruncate

Medicamentele expirate şi neutilizate, considerate deşeuri periculoase/ Unde vor putea fi aruncate

Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase, iar populaţia va fi avertizată în acest sens, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaţilor.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.95/2006, în sensul instituirii posibilităţii înfiinţării farmaciilor universitare de către Universităţile de medicină şi farmacie acreditate, destinate desfăşurării activităţii didactice şi a pregătirii practice a studenţilor, precum şi al introducerii obligativităţii unei menţiuni exprese, în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Preşedintele a formulat o cerere de reexaminare a legii, arătând, între altele, că din analiza comparativă a actului normativ avut în vedere de iniţiatori şi cel adoptat de Parlament rezultă o îndepărtare vădită faţă de scopul urmărit la elaborarea sa.

Potrivit unui amendament al Comisiei de sănătate, prospectul va include şi menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare: „Medicamente expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private”; mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte decât mărimea denumirii medicamentului; este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepţia denumirii medicamentului. Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028, potrivit Agerpres.

Un alt amendament al comisiei prevede că orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă; informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului; o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: „Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase”.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de colectare a medicamentelor expirate sau neutilizate de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, conform unui alt amendament.

Unde pot fi aruncate medicamentele expirate sau neutilizate

“Medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”, prevede noul act normativ. Așadar, de la 1 ianuarie 2024, acestea vor trebui returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare. 

„Legea îşi propune să rezolve o problemă foarte importantă rămasă nerezolvată de zeci de ani în România, respectiv aceea a poluării farmaceutice. Astăzi se aproximează că 1.500 de tone de medicamente expirate provenite de la populaţie ajung ca deşeuri menajere în gropile de gunoi şi de acolo în sol şi apă şi intră în circuitul de contact uman. Toate sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. (…) Expunerea constantă la molecule de sinteză provenite din natură în Romania, în care nu există nicio resursă de combatere a poluării farmaceutice, este o problemă de sănătate publică foarte gravă. Legea a avut un parcurs foarte sinuos, era la un pas să fie golită de sens şi înlocuită cu lucruri care nu aveau legătură cu scopul iniţial al legii”, a transmis Adrian Wiener, iniţiator al proiectului.

Proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților și va fi trimis la promulgare președintelui Klaus Iohannis.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza