Medicii avertizează asupra "kit-ului împotriva COVID-19 pentru acasă" promovat pe internet

Medicii avertizează asupra "kit-ului împotriva COVID-19 pentru acasă" promovat pe internet

Pe reţelele de socializare circulă informaţii false despre kit-ul COVID-19 de care ai nevoie acasă. Experţii spun că e mai indicat să stai departe de postările medicale din mediul online. Acestea pot fi eronate deoarece vin din partea unor oameni fără pregătire medicală.

Acest kit indică să foloseşti betadină pentru gargară, vitamine, paracetamol şi să ai un cilindru de oxigen. Acestea sunt pe lista care îţi e propusă pe post de kit împotriva COVID-10, pentru acasă, în mai multe postări din feed-ul tău de facebook. Ai grijă, aceste informaţii sunt de cele mai multe ori eronate şi vin din partea unor oameni fără pregătire medicală.

Specialiştii îţi spun că o alimentaţie echilibrată conţine toate vitaminele de care ai nevoie, nu este necesar să iei suplimente. Cât despre betadină, te poţi alege cu arsuri serioase dacă faci gargară, în loc să ţii virusul departe, scrie Mediafax

„Betadina este un produs medical care este destinat să fie folosit de către profesionişti în domeniul sănătăţii. Poate să dea arsuri dacă este pusă pe piele o perioadă mai lungă de timp, pe anumite tipuri de răni, pe mucoase, cu atât mai mult pe mucoasa bucală dacă faci gargară cu ea. Aşa ceva nu este descris medical. Scade încrederea pacienţilor în medici pentru că uite, medicii nu au spus de lucrul ăsta, dar au găsit ei pe undeva pe internet şi astfel pun la îndoială recomandările medicale, spun că ştiu ei mai bine. (...) Cred că principalul efect advers al acestor indicaţii pseudo-medicale, este faptul că pacienţii ajung să amâne adresarea la medic crezând că astfel se fac bine şi să piardă timp preţios din îngrijirea lor medicală”, spune medicul internist, Ciobotaru Ovidiu.

Ce include kit-ul împotriva COVID-19 (sursă: Facebook, grupul „Eşti din Neamţ dacă”):
Paracetamol
Betadina pentru apa de gură şi gargară
Vitamina C şi D3
Complex B
Vapor + capsule pentru abur
Oximetru
Cilindru de oxigen (numai pentru urgenţă)
Exerciţii de respiraţie

Comenteaza