Medicii de familie, îndrumaţi cum să trateze copiii. "La ţară, un doctor îi tratează pe toţi"

Medicii de familie, îndrumaţi cum să trateze copiii.
Lipsa de uniformitate în asistenţa medicală a copilului i-a făcut pe medicii de familie din România să pună baza unei asociaţii pentru educaţie pediatrică, pentru a veni în ajutorul dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialităţii de medicină de familie.

Asociaţia Română Pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie este o organizaţie profesională şi ştiinţifică dedicată promovării şi dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialitatii de medicina de familie din România. AREPMF va promova modele inovative de practică profesională pediatrică în medicina de familie destinate trecerii parteneriatului medic-familie de la stadiul de concept la implementare practică.

Astfel, acest nou concept reuneşte medicii de familie cu practica pediatrică şi îşi propune un model educaţional menit să dezvolte şi să consolideze relaţiile interumane aflate la baza practicii pediatrice în medicina primară: prin actualizarea informaţiilor medicale şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare, în practica pediatrică a medicului de familie, dedicate medicilor şi asistenţilor medicali; prin optimizarea stilului de viaţă al familiei, prin programe dedicate educaţiei pentru prevenţie la nivelul familiei.

"Noi, ca medici de familie din toate colţurile ţării ne-am lovit cu această problemă: o lipsă de uniformitate în asistenţa medicală a copilului. Sunt colegi care se ocupă numai de adulţi, sunt colegi care se ocupă în pricipal de copii şi atunci calitatea actului medical nu este la acelaşi nivel. Noi ne dorim, prin această asociaţie să aducem un model inovativ în asistenţa medicală a copilului, să promovăm sănătatea copilului atât pe palierul acesta al medicilor de familie, cât şi printr-o comunicare fructuoasă, printr-un parteneriat cu părinţii. Pentru că avem acum parte de părinţi care sunt interesaţi de dezvoltarea copilului şi putem foarte simplu ă facem un parteneriat care să fie benefic", a declarat Emiliana Costiug, secretar general al AREPMF.

AREMPF are ca direcţii de acţiune: puericultură (monitorizarea dezvoltării fiziologice a copilului 0-18 ani), nutriţia (0-18 ani), imunoprofilaxia, repere temporale ale dezvoltării neuro-psihice ale copilului de la naştere până la 18 ani, rolul familiei în dezvoltarea personalitatii copilului 0-18 ani, depistare precoce si managementul factorilor de risc implicati in etio-patogeneza bolilor cronice:anemie, rahitism, HTA, dislipidemie, obezitate, boli respiratorii, disfunctii endocrine, afectiuni neuro-psihice, afectiuni hepatice, afectiuni renale, afectiuni oncologice,etc.

"Începând cu 1 noiembrie 1999, de când s-a înfiinţat medicina de familie, nu mai există medic de familie pediatru şi medic de familie de adulţi. Practic, atât în mediul rural, cât şi în cel urban este un singur medic, care gestionează activitatea întregii colectivităţi. Medicul are contract cu Casa de Asigurări şi este plătit pentru munca pe care o face. Din păcate, la ţară, numărul de pacienţi pe listă este mic şi atunci fondurile pe care le are sunt limitate. De aceea există foarte puţine comune care au doi medici, din cauza faptului că cei de la CAS nu pot să plătească doi medici acolo. Aşa că noi, prin intermediul asociaţiei, încercăm ca pe medicul de acolo să îl ajutăm, să îi îmbogăţim cunoştinţele şi să-l ajutăm să facă faţă", a declarat Ioan Mureşan, medic de familie.

Programul de activităţi al asociaţiei cuprinde organizarea de programe, proiecte, conferinţe, cursuri, ateliere cu tematică specifică, în cadrul proiectului naţional „Şcoala Familiei Mele", dezvoltarea unei conduite unitare în practica medicului de familie pentru supravegherea activă a sănătăţii copilului, dezvoltarea abilităţilor de consiliere a familiilor pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Comenteaza