Medicii din Cluj, revoltați de proasta funcționare a platformei CNAS: "Nu este normal!"

Medicii din Cluj, revoltați de proasta funcționare a platformei CNAS: "Nu este normal!"

Medicii de familie din Cluj sunt nemulțumiți de felul în care funcționează platforma informatică a CNAS.

Medicii de familie din Cluj susțin că, începând din 8 noiembrie 2023, platforma informatică din sistemul de asigurări de sănătate (PIAS) "funcționează cu mari deficiențe, oficial în regim offline".

"În ultimele zile ratele de erori au ajuns să depășească în mod constant 90% (vezi imaginea de mai jos), ceea ce îngreunează mult activitatea din cabinetele medicale:

- nu se poate verifica pentru pacienți calitatea de asigurat,
- nu se pot emite rețete online,
- nu se pot valida serviciile medicale acordate,
- nu se pot folosi uneori cardurile de sănătate,
- nu se poate trimite raportarea activității lunii ianuarie,
- nu se pot actualiza informațiile din lista de pacienți", explică Patronatul Medicilor de Familie Cluj.

Potrivit medicilor, din această cauză timpii de așteptare în cabinetele medicale sunt crescuți, iar pacienții la care nu se poate verifica starea de asigurat sunt nevoiți să meargă la sediul CAS Cluj pentru a obține adeverință de asigurat.

"Rețetele offline eliberate pe două sau trei luni nu se pot elibera fracționat din farmacii. (...) Nu este normal ca furnizorii de servicii medicale să fie obligați prin contract să utilizeze platforma informatică a CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă aceasta să fie mereu nefuncțională. În ultimii 10 ani au fost constant perioade în care PIAS a funcționat cu erori chiar dacă CNAS nu a recunoscut întotdeauna oficial acest lucru. Din păcate și după 10 ani de sincope ale PIAS, din partea CNAS nu vedem nicio măsură eficientă de remediere permanentă a problemelor.

PIAS trebuie să fie funcțională la capacitate maximă în timpul zilei, în timpul orelor de program ale furnizorilor de servicii medicale. Nu este normal ca din cauza unui sistem informatic incorect elaborat și mult subdimensionat medicii să valideze noaptea serviciile medicale acordate în timpul zilei", mai arată organizația.

Medicii din Cluj, revoltați de proasta funcționare a platformei CNAS: "Nu este normal!"

Comenteaza