Medici din România: Nu vom dezerta, dar nu acceptăm să fim noi cei care vor răspândi boala!

Medici din România: Nu vom dezerta, dar nu acceptăm să fim noi cei care vor răspândi boala!
| Foto: profimedia

Dr. Laura Davidescu împreună cu mai mulţi medici au trimis o scrisoare deschisă decidenţilor din România. Medicii semnatari spun că nu vor accepta ca în această bătălie să fie ei, cei care vor răspândi boala sau cei care vulnerabilizează pacienţii.

Medicul Livia Davidescu de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este unul dintre specialiştii care au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităţilor. Dr. Davidescu alături de alţi medici semnatari ai scrisorii spune că nu va accepta ca medicii infectaţi să lucreze cu pacienţii infectaţi. Asta după ce Prof. Rafila a anunţat recent că va exista această posibilitate, dacă medicii fac forme uşoare ale bolii.

Cadrele medicale care au semnat scrisoarea cer şi înfiinţarea urgentă de spitale modulare, testarea periodică a personalului medical expus dar şi lucrul în ture al medicilor, ture care să aibă exact perioada de valabilitate a echipamentelor de protecţie. Iată scrisoarea integrală trimisă Mediafax:

"Suntem Medici. Ca vocaţie, ca profesie, ca destin, suntem medici. Nu ne temem de nicio bătălie cu boala, oricât de cumplită ar fi ea. Nu ne vom da niciodată înapoi, nu vom dezerta. Vom lupta cu tot ce avem la indemână: cu cunoştinţele noastre, cu mintea noastră, chiar şi cu trupurile noastre. Vom face scut în faţa pacienţilor noştri, apărându-i, cu tot ce putem. Dacă asta va însemna şi materiale de protecţie, medicamente şi aparatură vitală, asta nu mai ţine de noi. Ne dorim să fim protejaţi conform contagiozităţii bolii. Nu vom accepta însă ca în această bătălie sa fim noi cei care vom răspândi boala sau cei ce vulnerabilizează pacienţii, căci este în afara legilor medicinei şi ale celor omeneşti, deopotrivă:

Argumente:

1. Un medic contaminat, testat  pozitiv pentru coronavirus este contagios. Indiferent ce simptome are: uşoare,  medii sau severe, este contagios. El va intra în contact cu pacienţi fie corona-negativi, fie corona pozitivi.

În prima situaţie, dacă pacientul nu a fost infectat, încă, contactul direct cu un medic infectat, care va sta în preajma sa, va fi unul extrem de contagios. Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecţia va avea consecinţe grave, mergând până la insuficienţă respriratorie acută.

În a doua situaţie, va accentua încărcătura virală a pacientului respectiv, sporindu-i enorm riscul de agravare a bolii. Vorbim despre pacienţi foarte vulnerabili, cu afecţiuni preexistente severe, precum diabet, afecţiuni oncologice, boli respiratorii.

2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient în nicio situaţie, cu atât mai puţin în situatii critice, de maximă încărcătură fizică şi emoţională. Nu poţi consulta nu poţi opera, căci poţi greşi. Şi poţi greşi grav, de exemplu, în cazul unui chirurg, orice mişcare neconformă, în chirurgia ce necesită mişcări fine poate secţiona vase, poate secţiona nervi sau tendoane, cu urmări ireversibile.

De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boală, dacă lucrurile nu stau aşa?

3. Există mai multe tipuri de virus corona, tulpini, cum le numesc specialiştii. Eu stiu de două "S" şi "L" . Dacă eşti infectat cu una dintre ele, nu înseamnă că nu te poţi infecta cu celalaltă. Ce sens are să creşti riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un contact pozitiv?

4. Medicul este cetăţean român. Cetăţean european. Are dreptul la sănatate şi la viaţă ca orice alt cetăţean şi nicio ordonanţă de urgenţă din lumea asta nu poate suspenda acest drept. Este dreptul fundamental al omului.

Spunem dreptul la viaţă pentru că atunci cand obligi un bolnav să muncească, îi agravezi boala, cu atât mai mult în cazul infecţiei cu corona. Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.

5. Un medic mai puţin în luptă înseamnă un deficit enorm. Suntem 3 medici la mia de locuitori în România. Să scoţi din front acum medici prin măsuri iraţionale este de-a dreptul iresponsabil. Dacă medicul moare, căci organismul său nu a suportat dublul stres al bolii şi al muncii în condiţii de dezastru, cine răspunde? Cine va trata miile sale de pacienţi, anual?

Soluţii:

1. Înfiinţarea  de urgenţă de spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infecţionişti şi epidemiologi ce vor putea trata în condiţii optime pacienţii cu Covid. Avem suficiente locaţii ce pot fi transformate şi adaptate acum în România.

2. Rotirea şi testarea periodică cu prioritate a personalului medical expus în permanenţă la contagiune. Turele trebuie să aibă exact durata valabilităţii echipamentelor de protecţie, în niciun caz mai mult căci atunci protecţia este doar de formă. Ar fi ineficientă. Ture de 6-8 ore.

3. Personalul corona-pozitiv va trebui să beneficieze de îngrijiri medicale şi de măsuri de izolare similare cu cele ale  oricărui cetăţean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în luptă. Dar numai după ce nu mai este pacient. Suntem medici şi ne asumăm riscurile acestei meserii oricând şi oriunde. Mai puţin unul. Acela de a face rău pacienţilor noştri, îmbolnăvindu-i de coronavirus.

Acela vi-l veţi asuma dumneavoastră, dacă veţi lua decizia de a trimite să lucreze medici corona pozitivi.  În faţa istoriei şi a poporului român.

Dr Livia Davidescu, Dr Manuela Predila, Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, medici în România, către Ministerul Sănătăţii, Guvernul României, Preşedenţia României, Colegiul Medicilor România".

Comenteaza