Meseriile care te expun la cancer. Mii de cazuri de boală depistate anual în UE

Meseriile care te expun la cancer. Mii de cazuri de boală depistate anual în UE

Peste trei mii de cazuri de cancer care au legătură cu condițiile de lucru sunt confirmate în fiecare an. 

Cancerul profesional este termenul dat cancerelor cauzate de expunerea la factori cancerigeni din mediul de lucru, în general din cauza expunerii pe termen lung. Multe cazuri de cancer se prezintă la câțiva ani după ce a avut loc expunerea, în unele cazuri peste 40 de ani. 

Între 2013 și 2021, un total de 33.712 de cazuri de cancer profesional au fost recunoscute oficial în UE, se arată într-un raport al Eurostat. Cu toate acestea, cifrele pentru 2020 (3.093) și 2021 (3.258) au fost mai mici decât media 2013-2019 (3.​​909 cazuri pe an), din cauza posibilului impact al pandemiei de COVID-19 asupra serviciilor publice generale și sistemelor de sănătate.

Potrivit raportului, între 2013 și 2021 au fost diagnosticate 33.712 cazuri de cancer asociat muncii în statele membre ale UE.

Datele arată că cele mai comune tipuri de cancer profesional sunt cancerul pulmonar, mezoteliom (un tip de cancer legat de expunerea la azbest, care se dezvoltă în stratul subțire de țesut care acoperă multe dintre organele interne, cunoscut sub numele de mezoteliu) și cancerul vezicii urinare.

Neoplasmele maligne ale bronhiilor și plămânilor au avut cel mai mare număr de cazuri, cu un total de 13.944 de cazuri în acea perioadă. Cu puțin mai puține cazuri a fost mezoteliomul, cu 13.530 de cazuri, aducând aceste două tipuri de cancer la un total combinat de aproximativ 80% din toate cazurile de cancer profesional nou raportate în această perioadă. 

Pe locul al treilea, dar încă substanțiale, au fost cazurile de neoplasm malign al vezicii urinare, cu 2.416 cazuri noi raportate în aceeași perioadă. 

Meseriile care te expun la cancer. Mii de cazuri depistate anual în UE

 Cele mai expuse meserii

Studiile realizate la nivel internațional arată că radiațiile, stresul și alți factori asociați organizării muncii și condițiilor de lucru au legătură cu cancerul asociat muncii.

În plus, există dovezi că și expunerea profesională la disruptori endocrini (anumite pesticide, de exemplu) sau nanomateriale poate cauza cancer, scrie 360medical.ro.

Agenția Internațională de Cercetare asupra Cancerului (IARC) a identificat mai multe ocupații și industrii în care angajații au un risc crescut de a dezvolta cancer asociat muncii: industria aluminiului (risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar și de vezică urinară), fabricarea auraminei (vezică urinară), gazeificarea cărbunilor (plămâni), distilarea gudronului de cărbune (piele), fabricarea cocsului (plămâni), extragerea de minereu de hematit din subteran (plămân), turnătorii de fontă și oțel (plămâni), fabricarea alcoolului izopropilic (cavitatea nazală și sinusurile paranazale), fabricarea magentei (vezică urinară), vopsitorie (plămân, mezoteliom, vezică urinară) și fabricarea cauciucului (leucemie, limfom, plămâni, stomac, vezică urinară).

De asemenea, persoanele care lucrează în aer liber, precum muncitorii din construcții și agricultură, salvamarii sau grădinarii, își expun pielea unui risc crescut de deteriorare din cauza radiațiilor UV. Alte expunerile profesionale sunt expunerea la fumul de tutun ambiant și la radon, potrivit datelor IARC.

Studiile realizate până acum sugerează că expunerile la locul de muncă sunt complexe, implicând expuneri la substanțele chimice ca atare, în amestecuri sau combinate cu alte expuneri din mediul profesional sau cu alte substanțe cancerigene precum fumatul sau consumul de alcool.

Comenteaza