“Mi-e frică / Mai bine să nu ştiu“. FABC: Sunt persoane cu suspiciuni de cancer care refuză investigaţii suplimentare

“Mi-e frică / Mai bine să nu ştiu“. FABC: Sunt persoane cu suspiciuni de cancer care refuză investigaţii suplimentare

Peste 1.100 de persoane au fost testate medical în cadrul caravanei “Nu am făcut destul”, care a avut loc la nivel naţional în ultimele 3 luni. Organizatorii spun că pacienţi cu suspiciuni de cancer refuză investigaţii suplimentare.

11 cazuri de cancer, 2 de cancer de sân și 9 de piele, au fost descoperite în caravana „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în perioada august – octombrie 2021.

Cea de-a opta ediție a caravanei s-a desfășurat în 8 weekenduri, în 12 sate din 6 județe (Tulcea – Sarichioi, Brăila – Tufești, Gropeni, Stăncuța, Teleorman – Islaz, Călărași – Vasilați, Grădiștea, Constanța – Grădina, Cuza Vodă, Mircea Vodă, Crucea, Buzău – Glodeanu-Siliștea).

În cadrul caravanei au fost efectuate următoarele analize: Glicemia (instant şi din sânge venos), Tensiune, indice de masă corporală, Analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, PSA), Analize de urină (urocultură şi sumar de urină), Ecografie mamară, Consult urologic (cu ecografie), Consult dermatologic & dermatoscopie. De asemenea, erau disponibile următoarele analize suplimentare: Mamografie, biopsie, Consult dermatologic & dermatoscopie & biopsie, Consult urologic (cu ecografie). 

La aceste testări au venit 1.136 de persoane, dintre care 77% femei şi 23% bărbaţi. Cele mai multe persoane – 47,23% au fost între 50 şi 69 de ani, 33,21% au fost între 30 şi 49 de ani, peste 70 de ani au fost 14,1%, iar sub 30 de ani – 5,46%. 

FABC a mai precizat că mai mult de jumătate (52%) dintre cei testaţi au avut valori anormale la analizele de sânge. Majoritatea celor testaţi au fost depistaţi cu dislipidemie, iar trei din patru aveau valori crescute ale LDL-colesterolului şi unul din doi avea colesterolul total dincolo de valorile normale. De asemenea, aproximativ 25% dintre cei testaţi au avut valori modificate ale glicemiei, ceea ce sugerează fie un diabet slab controlat, fie depistarea diabetului,  8%  aveau o infecţie urinară, 18% prezintă valori crescute ale marker-ului de inflamaţie şi modificări specifice pe hemogramă, iar aproximativ 4% au deficit de fier.

Investigaţiile suplimentare, refuzate de unii pacienți

În ceea ce privește testările pentru cancer, FABC a precizat că a întâmpinat o rezistenţă din partea pacienţilor în condiţiile în care controalele suplimentare sunt gratuite, uneori şi transportul, se ocupă de programări şi remindere, fiind date peste 300 de telefoane în această campanie. 

“Fiecare pacient care a primit recomandare de control suplimentar a fost contactat de minim două ori, în anumite cazuri de nouă ori, direct, prin asistentul social al satului, prin persoanele noastre de legătura, copii, soţi sau vecine, pe telefon, sms sau WhattsApp”, a afirmat FABC.

Cu toate acestea, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a întâmpinat următoarele situaţii.

În privinţa cancerului mamar, au fost făcute 82 recomandări de mamografii şi doar 63 mamografii au fost efectuate. A fost identificată o suspiciune mare de cancer, dar femeia nu mai răspunde la telefoane şi mesaje.

În privinţa cancerului renal şi urotelial, din 23 recomandări de control urologic suplimentar, doar 14 controale suplimentare efectuate, au fost patru recomandări de CT, dar două persoane au decis să nu facă.

În privinţa cancerelor de piele, au fost făcute 51 recomandări de control dermatologic suplimentar, doar 28 controale suplimentare efectuate, din 11 recomandări de biopsie, dintre care 7 suspiciuni de carcinom bazocelular, dar niciunul dintre cei şapte nu vrea să îşi facă biopsia. 

“Mi-e frică / Mai bine să nu ştiu; Nu vreau să-mi îngrijorez familia; Nu mă doare şi nu mă duc; Am maşina în service; Nu mă lasă copiii / soţul; Am treabă la câmp / în curte; Am pomană / parastas;  M-au chemat la muncă”, au fost, potrivit FABC, câteva dintre motivele pacienţilor care refuză investigaţiile.

Comenteaza