Mii de bolnavi, pe listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală RMN. Situaţia la Cluj

Mii de bolnavi, pe listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală RMN. Situaţia la Cluj
Mii de pacienţi sunt pe listele de aşteptare ale spitalelor din ţară pentru o investigaţie de tip RMN, în unele judeţe bolnavii fiind puşi în situaţia de a plăti această analiză înainte de a li se agrava boala. În Cluj, lucrurile stau ceva mai bine.

Perioada maximă de aşteptare pentru investigaţii imagistice RMN la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca este de maxim două luni, în instituţie funcţionând, în prezent, două aparate de timp RMN. Al treilea este instalat şi urmează să fie pus în funcţiune în perioada următoare.

"La SCJU avem trei aparate RMN, ultimul instalat recent în urma unei investiţii de 900.000 de euro, şi va fi pus în funcţiune în perioada următoare. Acesta va înlocui un echipament vechi de 16 ani. La un număr mare de pacienţi şi la suma lunară alocată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru investigaţii imagistice, se înregistrează liste de aşteptare. Aceste investigaţii complexe costă, vin pacienţi în urgenţă care au nevoie de RMN, iar banii se epuizează.

Pentru pacienţii internaţi, durata de aşteptare pentru un RMN este de o săptămână, iar pentru cei care vin în ambulator şi sunt dependenţi de fondurile de la CJAS, durata de aşteptare este între o lună şi jumătate şi două luni. După ce va fi pus în funcţiune noul RMN, durata de aşteptare va scădea", a declarat Flavia Topan, coordonator comunicare şi relaţii publice al SCJU.

În ceea ce îi priveşte pe pacienţii care doresc să îşi facă o investigaţie RMN contra cost, timpul de aşteptare este de câteva zile. Timpii de aşteptare pentru pacienţii care au nevoie de examinări Computer Tomograf (CT) sunt similare celor de la RMN.

La SCJU funcţionează trei echipamente CT. În curând va fi pus în funcţiune cel de-al patrulea, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, iar perioadele de aşteptare se vor reduce.

VEZI situaţia în alte judeţe din România.

Comenteaza