Ministrul Sănătăţii anunţă începerea unui proiect în premieră la Cluj

Ministrul Sănătăţii anunţă începerea unui proiect în premieră la Cluj
Obiectivul, deosebit de important pentru oraş şi pentru întreaga regiune, este aşteptat de peste 20 de ani la Cluj-Napoca. Ministrul Sănătăţii a mai vorbit şi de alte două investiţii importante, care ar urma să se facă aici.

Începerea construcţiei a trei spitale regionale, la Iaşi, Craiova şi Cluj, în premieră după 1989, şi a unor unităţi de radioterapie, precum şi ieftinirea medicamentelor sunt printre proiectele din acest an ale Ministerului Sănătăţii, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de mediafax.ro

"Două proiecte sunt premiere pentru sistemul naţional românesc: lansarea unui program naţional de radioterapie, în cadrul căruia vor fi construite între trei şi cinci unităţi noi în ţară, cu sprijinul Băncii Mondiale, şi începerea construcţiei, pentru prima dată din 1989, a trei spitale regionale, la Iaşi, Craiova şi Cluj", a mai spus Bănicioiu.

Ministrul a amintit şi că preţurile medicamentelor vor scădea cu 20-30 la sută. "Aceste reduceri vor face economii de sute de milioane de euro pentru tratamente inovatoare, ca tripla terapie pentru pacienţii infectaţi cu virusul C, care va intra pe piaţă după Paşti", a adăugat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a prezentat şi unele dintre proiectele europene pentru dezvoltarea sistemului medical. "Aş vrea să spun că avem proiecte importante cu bani europeni, cum ar fi crearea Centrului Naţional de Stroke, la Cluj, dar şi la Spitalul Militar şi Spitalul Elias din Bucureşti", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Un centru Stroke, care momentan lipseşte în toată regiunea de nord-vest, înseamnă o unitate specială de intervenţie în caz de Accident Vascular Cerebral Acut. Într-un astfel de centru, dacă pacientul cu un AVC ajunge în primele ore după producerea accidentului, se poate interveni cu mijloace şi medicaţie de ultimă generaţie, astfel încât sechelele să fie reduse la minim.

„Tot din acest an, mai exact din 1 mai, va începe să funcţioneze cardul de sănătate, care a fost distribuit asiguraţilor în 2014, prin Poşta Română. Acesta va permite controlul fondurilor din sistemul de sănătate, reducerea fraudelor, cu beneficiu direct şi pentru pacienţi. Cititoarele de card au un preţ modic, de la 60 de lei", a mai afirmat Bănicioiu.

"Trebuie să amintesc inaugurarea, modernizarea a şapte maternităţi noi, la Iaşi, Bistriţa, Botoşani, Ploieşti, Giurgiu, Oneşti şi Târgu Mureş, iar în 2015 vor fi inaugurate alte şase, la Braşov, Brăila, Sibiu, Cluj şi Bucureşti - la Spitalul "Sfântul Pantelimon şi Spitalul Universitar", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a prezentat vineri, la un eveniment din cadrul Consiliului Naţional al PSD, unele dintre proiectele pe care le va lansa Ministerul Sănptăţii în 2015.

 

Comenteaza