Ministrul Sănătăţii: ”Condiţiile din spitalele româneşti sunt urmări ale PIB-ului pe care îl avem”

Ministrul Sănătăţii: ”Condiţiile din spitalele româneşti sunt urmări ale PIB-ului pe care îl avem”
Patriciu Achimaş-Cadariu, noul ministru al Sănătăţii, a explicat că motivele pentru condiţiile din spitalele româneşti sunt nefavorabile şi inferioare celor din alte ţări europene sunt consecinţe ale PIB-ului pe care îl avem.

În contextul tragediei din clubul Colectiv şi a modului în care au fost trataţi pacienţii, Achimaş a afirmat că există diferenţe între spitalele din România şi cele de peste hotare."În mod evident sunt diferenţe, dar trăim în România, şi dumneavoastră, şi eu, şi responsabilitatea noastră, şi a mea ca medic practician, şi acum în această funcţie, este faţă de pacienţii noştri.

Asta este situaţia, hai să ne gândim cu toţii cum facem să ne facem meseria, cât producem, cât lucrăm în comparaţie cu cei care muncesc mai mult şi produc mai mult. Astea sunt condiţiile pe care le are România şi, în aceste condiţii, în acest sistem, avem responsabilitatea de a ne trata pacienţii noştri.

Ce s-a întâmplat la Colectiv nu este un lucru care se întâmplă zi de zi. Este o situaţia cu totul excepţională pentru care multe ţări nu sunt pregătite", a spus ministrul Sănătăţii, adăugând că "nu te poţi pregăti chiar pentru orice catastrofă de pe lumea asta", a precizat Achimaş. Ministrul a mai explicat că spitalele româneşti că "sunt condiţiile unui Produs Intern Brut atât cât îl avem", dar că îşi propune creşterea calităţii serviciilor.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că există proiecte de spitale blocate pentru că România nu a îndeplinit condiţionalităţile cerute de Comisia Europeană pentru a asigura finanţarea lor din fonduri structurale şi a dat ca exemplu în acest sens lipsa unei analize strategice a infrastructurii spitaliceşti.

El a precizat că se încearcă deblocarea Programului Operaţional Regional, blocat după ultimul audit Şeful Executivului a făcut această afirmaţie la finalul întâlnirii pe care a avut-o, la Guvern, cu comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi în contextul în care au fost constatate mai multe neîndepliniri de condiţionalităţi în domeniul absorţiei fondurilor europene de către Guvernul Ponta.

"Având în vedere urgenţa privind sănătatea şi necesitatea unor spitale, a demarării unor spitale regionale de urgenţă, voi avea o întâlnire cu ministrul al Sănătăţii", a anunţat comisarul european pentru politică regională, a spus Corina Creţu.

Totodată, ea a enumerat câteva condiţionalităţi pe care România le are de îndeplinit şi în absenţa cărora nu poate creşte gradul absorţiei fondurilor structurale."Sunt necesare măsuri concrete pentru îndeplinirea unor condiţionalităţi ex-ante prevăzute în regulamentele Comisiei, în special în domeniul achiziţiilor publice, sănătăţii, managementul deşeurilor", a spus comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Comenteaza